České národní kolo prestižní kulinární soutěže Bocuse d’Or Czech 2025 zná svého vítěze. Stal se jím Dominik Unčovský, který v pondělí 30. června 2025 v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech přesvědčil porotu svým výjimečným výkonem a kreativitou.
Tříčlenné finále, jehož se kromě Dominika zúčastnili také Vojtěch Petržela a Štěpán Zouzal, přineslo pět a půl hodiny intenzivního kuchařského umění. Degustační porota posuzovala nejen chuť a prezentaci pokrmů, ale i techniku, organizaci práce a čistotu stanoviště.
👨🍳 Kdo rozhodoval?
O vítězi rozhodovala degustační porota složená z prestižních osobností české i mezinárodní gastronomie:
- Peter Duranský
- Sebastian Gibrand
- Régis Marcon
- Petr Hajný
- Jitka Ulihrachová
- Filip Sajler
- Miluše Makó
- Tomáš Kalina
- Patrik Jaroš
- Ondřej Koráb
🍽️ Co ochutnali?
Degustační menu finalistů se neslo v duchu vysoké gastronomie a precizního lokálního i mezinárodního přístupu. V porotě rezonovala například:
- Amuse bouche: Pohanková tartaletka s květákovou pěnou a hlívou královskou
- Předkrm: Kukuřičné kuřecí prso s černými lanýži, fazolovým ragú a kuřecím beurre blanc s Kampotským červeným pepřem
- Hlavní chod: Hovězí filet Rossini s Madeira omáčkou, brambory Anna a foie gras Torchon
- Dezert: Čokoládový mousse, vanilková chantilly a maliny
Kromě degustačního menu si hosté mohli vychutnat i speciální brunch menu, které nabídlo například křepelčí vejce Royal, bramborovou koblihu s rajčatovým kečupem či bezinkový sorbet s máslovými chipsy.
🥇 Co vítěz získává?
Dominik Unčovský bude Českou republiku reprezentovat na evropském kole soutěže Bocuse d’Or Europe 2026, které bude předstupněm k celosvětovému finále. O jeho vývoji vás budeme dál informovat.
Gratulujeme Dominikovi a děkujeme všem finalistům za skvělou reprezentaci české gastronomie!
Zdroj: Makro Academy, Bocuse d’Or, Tojesenzace.cz
Foto: archiv Dominika Unčovského