Po tříleté pauze byla již po sedmé vyhlášena anketa Zlatý kuchař 2022. O pořadí rozhodovala celá řada odborníků a fandů gastronomického řemesla, která sestavila svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů/kuchařek roku 2022, jednoho zahraničního kuchaře/kuchařku, jmenovala jednoho kandidáta/kandidátku na Objev roku, tip na kuchaře/kuchařku, který/á vstoupí do Gastronomické síně slávy, a určila Zlatého cukráře / cukrářku. U každého z nominovaných měla být oceněna jeho kreativita a hledání nových cest. Anketa též reaguje na popularitu street foodu a nově vyhlašuje vítěze kategorie Hvězda street foodu.
Anketa Zlatý kuchař je vyhlašována od roku 2013. Vzorem je pro pořádající redakci časopisu Gastro&Hotel profi revue podobná anketa, kterou každoročně vyhlašuje prestižní německý časopis Der Feinschmecker. Redakce Gastro&Hotel pravidelně oslovuje 30 až 40 gastronomických odborníků, kteří o gastronomii a restauracích píší − tedy ne kuchaře, ne manažery, ne lidi pracující přímo v restauracích nebo v dodavatelských firmách, ale novináře, foodblogery a gourmety hodnotící restaurace. Letošní porotu najdete ZDE. V roce 2016 byla poprvé také zařazena kategorie Volba veřejnosti, kdy pro svého oblíbeného kuchaře hlasuje i široká veřejnost. V roce 2018 byla jako novinka přidána úplně nová kategorie – Zlatý cukrář.
A jak to všechno letos dopadlo, jsme se dozvěděli před pár týdny na tiskové konferenci, která se konala v pražské kavárně Café Louvre. Vítězové jednotlivých kategorií převzali z rukou Lukáše Sejáka ceny, které vyrobil ve svém studiu kovář Jiří Hrála. Volilo se v těchto kategoriích: Zlatý kuchař, Zlatý zahraniční kuchař, Objev roku, Síň gastronomické slávy, Zlatý cukrář a Hvězda street foodu.

Marek působil jako kuchař nebo šéfkuchař na luxusní výletní lodi a v pětihvězdičkových hotelech. Vařil i v Saúdské Arábii, zkušenosti sbíral i ve Švýcarsku, na čas zakotvil i v jedné z deseti nejlepších restaurací, jakou už tehdy byla kodaňská Noma. Po návratu do Čech rozmazloval své hosty v kuchyni pražského hotelu Kempinski a restauraci Le Grill. Řadu let bylo jeho jméno spojováno s kuchyní v pětihvězdičkovém restaurantu Augustine na Malé Straně.
V současné době šéfuje pražské restauraci Červený jelen v pražském paláci Špork, kde dříve bývala banka. I proto se hlavnímu patru říká Banka s konceptem Oheň a Pivo. Bývalý Trezor zase nabízí koncept à la carte restaurace. Kombinuje v sobě ducha tradičních českých hospod s moderním pojetím gastronomie i servisu. Marek Fichtner je známý svým jedinečným přístupem k surovinám i svou pokorou ke kuchařské tradici. To vše rád samozřejmě předává dál i na svých kurzech v Gourmet Academy.
Stříbrnou příčku obsadil Pavel Býček (The Eatery)

Jako mladý šéfkuchař na sebe upozornil v Alcronu, kde vařil po boku Romana Pauluse. Stále ale snil o vlastním podniku. A sen se mu splnil. Spolu se svým společníkem založil v pražských Holešovicích fine diningové bistro The Eatery.
Nechce se zaškatulkovávat, hodně nachází inspiraci z polozapomenutých starých českých kuchařek. Za jeho koprovkou se sjíždějí lidé doslova z celé republiky.
Bronzový byl s odstupem jednoho bodu Jan Punčochář (U Matěje)
Patří mezi nejznámější české odborníky na gastronomii. Kuchařskému řemeslu se vyučil v hotelu Ambassador. Své první profesní zkušenosti sbíral hned v několika vyhlášených pražských restauracích – Rybí trh, International Zlatá Praha nebo Zátiší Group. Má za sebou zahraniční stáže v michelinských restauracích, jako jsou Hangar 7 a Tim Raue. Své kuchařské dovednosti s úspěchem předváděl také v přední švýcarské restauraci Häberlis Schűtzenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde zakotvil na 10 let, a od roku 2014 vládl kuchyni v Grand Cru Restaurantu. Obě získaly během jeho působení řadu ocenění, včetně těch michelinských.
Je také trojnásobným vítězem ankety Zlatý kuchař a porotcem spolu s Radkem Kašpárkem a Přemkem Forejtem v oblíbené kuchařské show MasterChef.
Ke svým čtyřicátinám si dal dárek. Otevřel restauraci U Matěje na pražské Hanspaulce. V restauraci na vás dýchne atmosféra skoro venkovské hospody. Dietní pokrmy na jídelním lístku byste hledali marně. Jan Punčochář u Matěje předvádí to nejlepší z české kuchyně a má vyprodáno na týdny dopředu.

• Objev roku: Jan Knedla (Papilio, Vysoký Újezd)
• Zlatý cukrář: Helena Fléglová (HF Pastry Academy, Praha)
• Zlatý zahraniční kuchař: Andy Tan (SaSaZu, Praha)
• Hvězda street foodu: Peter Szamuhel (Bücheck, Brno)
• Síň gastronomické slávy: Martin Jiskra (Zájezdní hostinec U Jiskrů, Kbelnice)
Všem upřímně gratulujeme a přejeme hodně pozitivní energie do další práce!
Tým Agentury Dream Job s.r.o.
Zdroj: www.zlatykuchar.cz
Po tříleté pauze byla již po sedmé vyhlášena anketa Zlatý kuchař 2022. O pořadí rozhodovala celá řada odborníků a fandů gastronomického řemesla, která sestavila svůj vlastní žebříček deseti nejzajímavějších českých kuchařů/kuchařek roku 2022, jednoho zahraničního kuchaře/kuchařku, jmenovala jednoho kandidáta/kandidátku na Objev roku, tip na kuchaře/kuchařku, který/á vstoupí do Gastronomické síně slávy, a určila Zlatého cukráře / cukrářku. U každého z nominovaných měla být oceněna jeho kreativita a hledání nových cest. Anketa též reaguje na popularitu street foodu a nově vyhlašuje vítěze kategorie Hvězda street foodu.