||||||||||

← Zpět

Datum zveřejnění
Kategorie
I když počasí to zatím vidí jinak, svátky jara jsou tady za pár dní. Oslavy Velikonoc byly historicky spojeny s koncem 40 dní trvajícího půstu, který začínal hned po masopustu. Letos toto období začalo ve středu 22. února a skončí ve čtvrtek 6. dubna. V čase velikonočního půstu se jedly především luštěniny, kysané zelí, ovoce, ryby, cibule, česnek, zelenina a kaše z obilí, pohanky, krup, jáhel, většinou nemaštěné, ochucované už čerstvými bylinkami nebo medem. I když už začínala těžká jarní práce na poli, tradičními postními pokrmy byly pučálka (nasucho opražený naklíčený hrách na slano i na sladko) a pražma (místo hrachu se používalo obilí) – na první pohled chudá jídla, ale jedná se doslova o vitamínovou bombu. Během půstu byly zapovězeny ryby i maso a stejně tak vejce, mléko a samozřejmě alkohol…
K variacím inspirovaným tradiční staročeskou kuchyni se v posledních letech vrací i řada našich současných mistrů kuchařského řemesla a jarní MENU v jejich kuchyni nesmí chybět. Pokud se rozhodnete spojit nadcházející svátky i s příjemným posezením a ochutnávkou kvalitní gastronomie, přináší pár tipů, kam v Praze zajít na brunch či sváteční menu.

Červený Jelen
Sváteční velikonoční nabídku připravil Marek Fichtner a jeho tým. Pochutnejte si na telecí svíčkové v bylinkové krustě s bramborovým pyré, na jehněčím kolínku s kopřivovou nádivkou a omáčkou z červeného vína nebo na králičím hřbetu v Iberijském špeku s hráškovým suflé a omáčkou z lanýže. Nechybí ani velikonoční klasika – máslový mazanec s mandlemi, beránek a vaječný likér. Přijďte ochutnat od 6.- 12.4. 2023.

Obecní dům
Můžete se těšit na tradiční nádivku s kopřivami, grilovanou jehněčí kýtu, konfitovaný bok z bylinkového vepříka nebo na mazanec a beránka. Brunch se koná v neděli 9. dubna 2023 od 11:30 do 15:00.
V ceně 1490 Kč Vás čeká welcome drink, neomezená konzumace rozlévaných vín, piva a nealkoholických nápojů, živá klavírní hudba a hlídaný dětský koutek. Děti do 12 let platí zvýhodněnou cenu 690 Kč, děti do 6 let mají vstup zdarma.

V Zátiší
Koncert jarních chutí šéfkuchaře Marka Šády na Vás čeká na sobotním brunchi V Zátiší. Velikonoční menu obsahuje mj. tatarák ze pstruha, paštiku z králičích jater se švestkami, z hlavních chodů kopřivovou nádivku, sumce na másle s naklíčeným hrachem nebo pečené kuřecí prso a jehněčí kolínko a z dezertů zmrzlinu z mazance nebo mrkvovou tartaletku. Brunch zahrnuje také welcome drink, nealko nápoje a vybraná vína. Cena za osobu: 1.290 Kč

Four Seasons Prague
Restaurace Cotto Crudo, na kterou navazuje terasa s výhledem na Pražský hrad a Vltavu, bude brunch s velikonoční atmosférou hostit v neděli 9. dubna. Hostům od 12.30 do 15.30 hod. nabídne tradiční české pokrmy okořeněné chutěmi jižní Itálie. Šéfkuchař Marco Veneruso do speciálního velikonočního menu zařadil variaci vaječných pokrmů, výběr z italských sýrů, selekci čerstvých ryb a zdravých salátů, chřestové risotto, jehněčí pečeni a pestrou škálu dezertů včetně tradičního českého mazance, koláčů a beránka. Cena: 2450 CZK za osobu, 3600 CZK včetně alkoholických nápojů.

Grand Hotel Bohemia
Velikonoční pondělí ve velkém stylu – jedinečný zážitek na místě, kde se scházela pražská smetánka 20. a 30. let. Čeká vás pestrá a bohatá nabídka ochutnávky více než desítky hlavních hlavních chodů, předkrmů i dezertů v unikátním sále Boccaccio s historií od roku 1927. Atmosféru dotvoří živý hudební doprovod. Brunch začíná ve 12:30 a končí v 15:30, Cena za osobu: 1.950 Kč (neomezená konzumace pokrmů, prosecca, vína, piva a nealkoholických nápojů). Děti do 4 let zdarma, děti do 17 let zvýhodněná cena.

Augustine 
Šéfkuchař luxusní restaurace Augustine na Malé Straně, Jan Horák, Vás zve o velikonoční neděli na speciální sváteční brunch. Čeká Vás živá klavírní hudba, neomezená konzumace (mj. francouzské ústřice nebo sýry, variace jehněčího, Pražská šunka, rýžové závitky, vypečený jehněčí hřbet, samozřejmě nesmí chybět mazanec nebo beránek) a šampaňské. Cena za osobu: od 1.600 Kč

Hilton Prague
Velikonoční Brunch v restauraci Café & Bistro – v dětském koutku budou připraveny aktivity pro děti jako hledání vajíček, animátor v kostýmu zajíce a další. Cena 1 590 Kč za osobu, děti od 3 do 12 let za 50% ceny, 0-2 let zdarma
Nabídka zahrnuje uvítací drink, tematický bufet, speciální dětský bufet, nealkoholické nápoje, vybraná prémiová vína a lokální pivo. Tematickou atmosféru doplní živá hudba a workshop jak uplést pomlázku.

Malostranská beseda
Jarní menu s velikonoční tématikou si můžete dopřát celý duben. Ochutnejte uzený hovězí jazyk s křenem, salát s uzeným lososem a mozzarellou, pečené kuřátko s kopřivovou nádivkou a pažitkovými brambory, konfitované jehněčí kolínko s bylinkami a bramborové pyré nebo vepřový tomahawk steak na grilu se zelenými lusky a špekem.

La Gare
Francouzská restaurace La Gare zve na sváteční velikonoční menu o 3 chodech: pochutnejte si na králičí paštice s foie gras a rebarborou, jako hlavní chod bude králičí hřbet po provensálsku s noky z medvědího česneku a omáčkou madeira nebo mladé kukuřičné kuře s glazovanou zeleninou a chybět nebude ani dezert v podobě velikonočního vajíčka.

 

Přejeme klidné Velikonoce a dobrou chuť, ať už se rozhodnete hodovat kdekoliv!  

 

 

Petra Sudlíková 
Senior Recruitment Consultant 
Agentura Dream Job s.r.o.

 

 

 

Velikonoční menu a brunche v Praze