Česká gastronomie má hluboké kořeny, ale i schopnost držet krok s dobou. Důkazem toho je nové menu, které představila Stará garda kuchařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Pod značkou Czech Specials vznikl výběr jídel, který spojuje tradiční chutě, kvalitní suroviny a moderní prezentaci. A právě díky této kombinaci si česká kuchyně opět zaslouženě získává pozornost.
Menu bylo představeno v prostorách Národního zemědělského muzea v rámci tiskové konference a přineslo na stůl pokrmy, které jsou nejen lahodné, ale také hrdě reprezentují naše kulinární dědictví. Kuchaři se nechali inspirovat původním menu, které vyhrálo nejlepší hodnocení již na Expu v Ósace 1970. Nechyběla klasika v podobě kachního prsa servírovaného s bylinkovou nádivkou s kaštany a kachními játry a smetanovou kedlubnou, oblíbené české domácí lívance se švestkovou omáčkou a flambovanou slivovicí ani netradičně pojatý „pohankový tatarák“ – křepelčí vajíčko a pohankový popcorn s pažitkovým olejem.
Za návrhem a přípravou stojí uznávaní členové Staré gardy – zkušení šéfkuchaři, kteří dlouhodobě usilují o udržení a popularizaci české kuchyně. Jejich cílem je inspirovat další generace kuchařů a zároveň ukázat veřejnosti, že česká kuchyně má co nabídnout i v kontextu moderní gastronomie.
Projekt Czech Specials, pod který toto menu spadá, funguje už řadu let. Jeho ambicí je podporovat české podniky, které se rozhodnou vařit z lokálních surovin a nabízet osvědčené recepty z domácí tradice. Díky této iniciativě si můžete dát poctivý guláš nebo svíčkovou nejen v restauraci na venkově, ale i v podnicích v centrech měst, kde často dominují mezinárodní kuchyně.
Přestože se může zdát, že česká kuchyně není „trendy“, právě aktivity jako Czech Specials ukazují, že spojení tradice s kvalitním zpracováním a respektem k původu surovin má smysl. Navíc se tím pomáhá i českým farmářům, dodavatelům a v neposlední řadě kultuře jako takové.
A co vy – máte své oblíbené tradiční české jídlo, které by si zasloužilo moderní kabátek? Objevujte další příběhy z české gastronomie a nechte se inspirovat našimi články.
Zdroj: Czech Specials