Listopad je magickým měsícem pro českou gastronomii – přináší s sebou jedno z nejmilejších období pro labužníky: svatomartinské husy a svatomartinská vína. Tento zvyk má hluboké kořeny a dnes zažívá renesanci, kdy milovníci dobrého jídla opět s nadšením hledají restaurace, kde si mohou dopřát husí menu.
Svátek sv. Martina připadá na 11. listopadu a už od středověku býval spojen s ukončením zemědělského roku a slavnostními hody. Tradice pečení husího masa v tento den se objevuje ve starých kronikách, a v Čechách se začala pevněji usazovat zřejmě už od 15. století. Husí maso bylo v této době považováno za výživné a pevnou součást slavnostního stolu před nástupem zimy a půstu.
V moderní době se svatomartinská husa stala nejen tradičním pokrmem, ale i gastronomickým svátkem, kdy restaurace po celé zemi vytvářejí speciální menu – často doprovázené mladým svatomartinským vínem.
Proč objednat s předstihem?
Zkušenost z posledních let ukazuje, že kapacity restaurací pro svatomartinské menu se plní často týdny dopředu. Husí menu je náročné – vyžaduje specifické suroviny, delší přípravu a přesné načasování. Než začnete plánovat svůj výlet na hody, je dobré rezervovat včas, zvláště pokud chcete jít do oblíbené restaurace nebo chcete rezervaci pro větší počet osob.
Další výhodou včasné rezervace je možnost vybrat si variantu menu (celá husa, porce, vegetariánské alternativy) a zajistit si kvalitní zážitek bez kompromisů.
Tipy, kde v Praze ochutnat svatomartinské menu
Pokud vás láká husí hostina, tady je několik spolehlivých tipů:
- Restaurace Červený jelen – tradiční husí menu s paštikou, konfitovaným stehnem, domácím knedlíkem a dezertem; celá husa pouze na objednávku
- Kampa Park – v centru Prahy, 4chodové svatomartinské menu s noblesním prostředím
- Základna restaurace – často nabízí svatomartinské menu ve svém sortimentu restaurace
- Stodola House – rustikální prostředí, atmosféra s vůní dřeva a tradičních chutí
- U Pecků – tento podnik si vyhrazuje období 7.–11. listopadu pro husí hostiny a slaví tradici v plné parádě
- Potrefená husa Na Verandách – pro ty, kteří chtějí “klasiku” husí hody, i když zde nemusí být speciálně označeno jako svatomartinské
Svatomartinský svátek není jen o chuti, je to kulinářská slavnost s osobitou historií, kterou stojí za to prožít. Sledujte naše další články, kde pro vás pravidelně vybíráme ty nejzajímavější gastronomické akce z celé republiky.