martin-novak-fotoDobrý den, Martine, setkáváme se po letech a Vy dnes máte zcela nový projekt. Můžeme spolu zavzpomínat na posledních 8 let?
Před osmi lety jsem si už užíval skvěle rozjetého Café Colore. Když se vrátím ještě o několik let nazpět, tak si vzpomínám na dobu, kdy jsem chystal tento projekt a všichni mí známí říkali, že otevírat kavárnu nebo restauraci je nesmysl, že jsem blázen a ještě k tomu v Jungmannově ulici! Vy jste zrovna začínala s Dream Job a drželi jsme si navzájem palce! Byla to doba, kdy byla krize „v nejlepším“! Potom řada let utekla, ke Café Colore přibyl Champagne bar Bubble Lounge, který byl nominován jako nejlepší Wine bar v ČR. Protože jsem člověk, který rád tvoří, vymýšlí nové věci, neměl jsem nástupce ani žádného partnera, tak jsem se rozhodl udělat změnu a ukončil jsem podnikání v gastronomii. Od začátku roku 2017 se věnuji poradenství v hospitality, tedy vše kolem hotelů a gastra. Druhá kolej je interiérový design.

Splnil jste si svůj sen, již několikátý v pořadí, a vystudoval jste Interiérový design. Jak studium probíhalo a kdo je Vaším vzorem?
Jak se říká, na stará kolena jsem studoval, tentokrát interiérový design, z osmi kolegů jsem byl samozřejmě nejstarší a jen náhodou jsme v ročníku byli dva muži. Studium trvalo dva a půl roku
a pomohlo mi „pospojovat“ plno věcí, které jsem předtím dělal spontánně. V naší zemi se interiérový design přisuzuje spíše ženám, ve světě jsou muži v tomto oboru velice obvyklí. Nelze říci, že mám vzory, že se upínám k někomu, nebo že bych chtěl někoho kopírovat, ale spíš bych to nazval velkým obdivem. Marcel Wanders a Philippe Starck mají mimo jiné řadu úžasných realizací hotelů
a restaurací, kde se dovedu vžít do prostředí a jejich interiéry jsou skvělé. Krásné realizace má také Pieter Porters a abych byl fér, tak jmenuji jednu ženu – Nina Campbell.

Založil jste novou společnost a nabízíte komplexní služby. S čím se na Vás mohou naši čtenáři obrátit?
Jsou to vlastně dvě „koleje“ jak jsem se zmínil před chvilkou. Jednak konzultační služby v hospitality,
to znamená veškeré studie, analýzy, vytváření konceptů hotelů a restaurací, ekonomiky provozů, strategie atd. To znamená být s investorem a tvořit projekt společně. Nechci být ten, který jen ukazuje, že je všechno špatně a řekne co mají udělat, aby to bylo lepší.
Ta druhá kolej je interiérový design a někdy se stane, že se ty dvě koleje potkají a řešíme to jako celý projekt. Množné číslo používám záměrně, protože do projektů přibírám své kolegy, specialisty na různá témata. Bohužel neumím všechno!😊

Vaše aktivity jsou velmi rozmanité. Zajímal jste se o víno a o bublinky. Před lety jste předběhl dobu a měl Boubble Lounge bar. Ještě se této aktivitě věnujete?
Přiznám se, že se aktivně tomuto už nevěnuji, (kromě konzumace😊), byť jsem nadále prezidentem spolku „Klasický sekt“, organizace, která má za úkol podporovat produkci sektů vyráběných klasickou metodou v ČR. Tento spolek jsem na určitou dobu pozastavil, ale těším se, že ho opět jednoho dne oživíme.

Několikrát v kariéře jste změnil směr. Řada Vašich kolegů a vrstevníků se toho obává. Co Vám dává odvahu se do nových věcí pouštět?
Jednak je to chuť zkusit něco jiného, potom fakt, že rád vymýšlím nové věci, v minulosti to taky byla jednou nutnost. V jednom filmu bylo řečeno: „když něco končí, tak současně něco začíná“ a ještě jeden citát od Charlie Chaplina: „zajímám se o budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života“.
To je myslím nesmírně důležité, soustředit se na budoucnost a zbytečně se nehrabat v minulosti, protože tam všichni máme nějaké trable. A jestli si mohu ještě dovolit jedno moudro pro mladší, a to, že si všichni musíme přiznat svoji zodpovědnost za to co děláme, a když něco nejde dobře, tak je potřeba změna!

Martine, děkujeme za rozhovor. Držíme  palce ve Vašem podnikání. Těším se, kde budete, až spolu budeme dělat rozhovor za dalších pár let 🙂

Kontaktní údaje Martina Nováka
https://martinovak.com/
https://www.linkedin.com/in/martin-nov%C3%A1k-02553a3a/

martin@martinovak.com
+420 732 511 490

Martin Novák a jeho příběh….
U nás v rodině jsme nikdy a nikdo neměli nic společného s gastronomií nebo hotely, tedy až na jednu velice vzdálenou malou výjimku. Můj otec vyprávěl, jak chodívali na návštěvu jako děti ke strýčkovi v Luži, který vařil košumberské pivo. Byl to tehdy, ještě před válkou, malý pivovar s hospodou a ta restaurace se jmenovala Pod Linduší. Ta Linduše byl strom, javor, snad tam stojí dodnes. Měl jsem to vyprávění rád a název Linduše mi připadalo takové příjemné a myslel jsem, že každá hospoda by měla mít nějaký strom, pod kterým sedí hosté.

Shodou náhod jsem po gymnáziu šel ještě na hotelovou školu a tam mě začaly bavit jazyky a vůbec vše kolem „hospitality“. Měli jsme starého pana profesora, který ještě jako mladík pracoval ve Francii a vyprávěl nám o staré dobré francouzské gastronomii. Když přeskočím „kariéru“ provianťáka na vojně, začal jsem pracovat v hotelu Alcron v polovině osmdesátých let, kde jsem měl zase štěstí na řadu starších kolegů, kteří předávali zkušenosti. Byli to ti, kteří kdysi reprezentovali na Expo v Bruselu nebo v Montrealu. Tehdy, byť ještě v totalitním režimu, Alcron byla skvělá škola.  Revoluční dobu jsem prožil v Rakousku, pracoval jsem tam v několika hotelech a restauracích. Po návratu v devadesátých letech a až do konce dekády jsem měl na starosti celý středo a východoevropský trh pro jeden německý hotelový řetězec a nabízeli jsme hotelům, mimo jiné, napojení na rezervační systémy. To byla doba, kdy teprve vznikaly různé internetové platformy, jako třeba Yahoo a fax byl úžasný vynález. Od začátku milénia jsem začal další dekádu pod rakouskou vlajkou u Vienna International, nejdříve v hotelu Diplomat jako DOSM a Resident Manager, tam jsem například jako první v Praze podepisoval smlouvu s Booking.com. Tenkrát nově vznikající rezervační platformy musely hoteliérům vysvětlovat o co jde a přesvědčovat k podpisu. Z dnešního pohledu úsměvné a vlastně to není až tak dlouho. Po pěti letech v Diplomatu jsem strávil dalších pět let v hotelu Palace jako GM, poslední dva roky jsem vedl současně i hotel Savoy.

V roce 2009 jsem se rozhodl, že budu pracovat pro sebe a otevřel jsem si vlastní podnik, byla to skvělá kavárna Café Colore, v roce 2013 k ní přibyl Champagne bar Bubble Lounge, který byl rok po otevření nominován jako nejlepší Wine bar v ČR. Po necelé dekádě jsem ukončil aktivní gastronomii a to už jsme vlastně v současnosti.

 

   Ing. Pavla Hodinková
Managing Director

Agentura Dream Job s.r.o.
personální agentura
pavla@dream-job.cz


pavla-foto