Jiří Štift (38, rok 2013), jedna z největších osobností pražské kulinární scény, na nás týden co týden pomrkává z obrazovek televize, kde co by neoblomný porotce hodnotí výkony amatérských kuchařů v populární reality show Master Chef. V odborných kruzích je jeho jméno automaticky spojováno se špičkovou úrovní gastronomie. Prvními výraznými působišti pana Jiřího Štifta po absolvování hotelové školy byly restaurace U ševce Matouše a hotel InterContinental Praha na pozicích Chef de cuisine / Demi chef the partie. Talentovaného kuchaře však zlákala vůně exotických dálek a tak svůj profesní život spojil s britskou luxusní zaoceánskou lodí Queen Elizabeth II. Pozice Demi chef the partie v kuchyni plující kolem světa mu nejenom vybrousila angličtinu, ale především rozšířila gastronomické obzory unikátním způsobem. V době, kdy loď vyráží na svoji poslední slavnostní plavbu z jihoanglického přístavu Southampton do Dubaje, už pan Jiří Štift působí jako Executive chef v pražském hotelu Radisson SAS Alcron. Úspěch na sebe nenechává čekat – Five star Diamond od americké Academy of Hospitality Sciences nebo ocenění kulinářského průvodce Grand Restaurant jenom stvrzují jeho špičkovou profesní úroveň. V roce 2009 nastává zatím poslední výrazný kariérní zlom. Pan Štift nastupuje do hotelu Mandarin Oriental Praha na pozici Executive chef i/c of Food & Beverage. Pokud bychom chtěli jeho kariéru zhodnotit jeho vlastními slovy z reality show Master Chef, vystačíme si s lakonickým zvoláním “skvělá práce”.

Čím Vás obor gastronomie okouzlil?
Je to práce s lidmi a pro lidi. Výhodou práce v gastronomii je, že dostáváteokamžitou zpětnou vazbu na vaši práci.Pokud děláte svou práci dobře mátespokojené hosty, kteří se Vám budouvracet a naopak. Navíc práce vgastronomii je velmi pestrá a stále semáte v čem zdokonalovat.

Na jaké pozici jste v tomto oboru začínal?
Samozřejmě jako řadový kuchař. V našem oboru je důležité projít si kariéru od základních pozic, aby jste dokázali pochopit jak restaurace funguje a jak je důležitá práce každého člena teamu. Tuto zkušenost vám žádná škola nenahradí.

Jaký je Váš recept na úspěch?
Důležité je odcházet domů s pocitem dobře odvedené práce.

Jaké tři nejdůležitější kritéria upřednostňujete při výběru nových zaměstnanců?
Pozitivní přístup k práci. Chuť dělat svou práci dobře a zdokonalovat se v ní. Flexibilitu.

Co na zaměstnancích nejvíce postrádáte?
Vlastní iniciativu vyřešit jednoduché problémy. Pozitivní smýšlení.

Jak motivujete své podřízené?
Každého motivuje něco jiného. Někdo potřebuje zodpovědnost, někoho musíte chválit a někde je nejlepší finanční odměna. Motivace podřízených je nikdy nekončící maratón a není možné vyjít vždy vstříc všem.

Jaké bylo Vaše nejodvážnější meny?
S mým sous chefem Stephenem Senewiratne připravujeme tzv. Techno emocionální menu založené na nejmodernějších kulinářských postupech a trendech.

Co je Vaše nejoblíbenější jídlo?
Každé poctivě uvařené.

Máte nějaký nesplněný sen?
Až přestanu snít a plánovat tak to bude jako bych zemřel. Plánů a snů je stále hodně, ale prozrazovat je nechci.

Jaké je Vaše pracovní motto?
Bez sehraného a kvalitního teamu spolupracovníků nic nedokážete.

Co byste doporučil těm uchazečům, které jste inspiroval a chtěli by kráčet ve Vašich šlépějích?
Aby o tom přestali jen mluvit a začali pro svou kariéru něco dělat. Být průměrný nestačí, tak si vás opravdu
nikdo nevšimne. Dokážete tolik na kolik si věříte a kolik jste schopni pro svůj cíl obětovat.

Děkujeme za rozhovor a ať Vás to stále baví. Těšíme se na Vaše kulinářské umění.

Pavla Berková
Headhunting & Recruitment consultant
Dream job – personální agentura