Deset let už těší milovníky asijské kuchyně restaurace v jedné z hal holešovické tržnice – SaSaZu. Základní rámec interierového řešení zůstal zachován, hluk jako na tržišti kdesi na dálném východě je také stále týž.

Knedlíčky Dim sum podle specialisty z Filipín

Co se však pravidelně mění, jsou menu. Za posledních pět let s každou změnou nabídky přichází celá řada novinek, které šéfkuchař s citem režiséra malých životních radostí předkládá rozjařenému a nedočkavému publiku. Když se nové krmě objeví na lístku, trochu to může na chvíli hostům ztížit výběr. Ovšem od toho jsou tu obsluhující dívky. Roztomile, trpělivě a s podmaňujícím úsměvem vysvětlí každou novinku.
Tentokrát kraluje v menu široká paleta Dim sum knedlíčků. Podnik si na ně pořídil specialistu, kuchaře z Filipín. Ten jich připravil hned deset druhů. A tak jakkoliv SaSaZu není specialista zrovna na Čínu, tamní paleta Dim sumů je pro hosty jistě atrakcí.

Černou barvou sépiového inkoustu se nenechte odradit

Třeba barvou netradiční hargow. Černé, s náplní seskládanou z krevet, chřestu a pažitky, sépiovým inkoustem, a v mazlivé kukuřičné o máčce. Ještě s plátky ředkvičky a salátkem s několika jedlými květy pro oživení na temenech knedlíčků. Možná při spatření černé skládačky zaváháte, ale nic se nelekejte. Chutí je mnoho. Živé, nezvyklé a vpravdě originální. Jako na lochnesce předbíhají jedna druhou, aby se po chvíli zařadily ve správném sledu a krevetám ponechaly závěrečný výstup. Nesmí vám ovšem vadit poněkud delší doba jejich přípravy. Není nijak dlouhá, okolo čtvrt hoďky. Ale zde, kde jdou ostatní jídla na stůl do deseti minut po objednávce, to může někomu vadit. Nenechte se však otrávit, pár minut navíc se rozhodně vyplatí!

Na chuť si přijdou i vegetariáni

Pečený lilek podávaný na tři způsoby s provokujícími omáčkami je atrakcí hlavně pro cizince. Saláty – eryngii z pěti druhů hub s omáčkami yuzu a saké-sójovou, nebo salát ze dvou druhů řepy s kukuřičnou omáčkou, ty zase lákají vegetariány a vegany.
Pokud vás báječné knedlíčky ani vege- nabídka nenadchnou, jsou zde surakarta tournedos. Z extraligového US Prime hovězího, s triem omáček – guacamole, pepřovou, a tuším ještě chilli s oříšky. Maso je křehké jako skleněná vánoční ozdoba a s každým sosem poskytne patru jiný vjem. Pokaždé výborný.
Nebo krevety Lombok – jde o korýše argentinské, lombok se říká stylu přípravy z indonéského ostrova. S mocným krabím bisque, kdy sílu polévky přece jen poněkud uhladí creme fraîche. Masité sousto je ve výsledku díky tomu vzácně lahodným pohlazením. Kdo krevety nemusí se do nich možná zamiluje, a ti, co je už milují se po nich budou utloukat, řekl bych. Vedle stálic na lístku vždy přítomných, jako je thai papája salad či sasa crispi roll najdete pokaždé nějaká šéfova překvapení.

sasazu-pokrmJaponský gin, whisky a míchané nápoje z asijského koření

Nutno je zmínit ještě významný posun práce i sortimentu na baru. Japonský gin, osm druhů japonské whisky není zdaleka vše, co ženy či muži za barem nabízejí. Těžiště zájmu se přesouvá k signaturním míchaným nápojům na bázi asijských spiritů s exotickými druhy ovoce jako je krom dalších rambutan. Používají i byliny, asijská koření – čerstvé kari listy například, i vlastní sirupy… Receptury laděné k jídlům zvyšují apetit a umocňují dojem z krmě. Ale také uvolňují náladu.
Posedět před jídlem na baru u aperitivního drinku, což zde dřív bývalo doménou cizinců, se stále více stává programem i pro hosty domácí. A to je další z mnoha bonusů nadčasové restaurace SaSaZu.

 

Autor: Milan Ballík

Zdroje: