Jak jméno hotelu, tak restaurace dává tušit umělecké ambice. Není to od věci. Restaurant Bohém si dlouhou dobu držel renomé jednoho z nejvyhlášenějších podniků v regionu. A interiér je stále působivý. Jakmile projdete potemnělou, tajemně působící chodbou, otevře se vašim zrakům ani velká, ani malá hlavní prostora výzoru spíš moderního než starosvětského.
V čele se prezentuje funkčním barem, sloupoví odděluje dvě části lokálu. Za prosklenou stěnou vás pak zve k posezení komorní letní terasa. A když po dřevěném schodišti vystoupáte do běžně sice zavřeného, ovšem společnost labužníků vždy vítajícího cele proskleného šámbru, při pohledu na jakýsi zámeček v pozadí vám bude v soukromí znamenitě chutnat.
Lístek je jednak slušně obsáhlý, jednak zajímavě pestrý. Vedle partu ryb, masa i těstovin je k ochutnání tradiční česká kuchyně. Jedna krmě je přitom lákavější druhé, což je ve městě, kde svého času žila Magdalena D. Rettigová docela namístě.
Studená andaluská polévka gazpacho do rejstříku českých jídel sice nepatří, ale znamenitě připraví hosta na hlavní chod. Ta zdejší ničím nepřekvapila – ani v dobrém, ani ve zlém. Hlavní hvězdou menu se měl stát až následující pomalu dušený hovězí krk ve vinné redukci s mačkanými brambory, slaninou, perlovou cibulkou a krémovými žampiony. Cosi se však nepovedlo.
Příjemně ochucené brambory, důrazná redukce, pikantní cibulky i hladivé houby, to vše bylo v pořádku. Ovšem maso vůbec nemělo opustit kuchyni. Nešlo ani ukrojit, natož rozkousat, ve vůni se objevovala cizí příměs, navíc každý kousek byl jiný. Jeden byl nepříliš dobrý, druhý ještě horší. Nevím, zda chybu udělal dodavatel masa, nebo kuchař. Větší díl viny ale přičítám druhému v pořadí. Pokud už takovou surovinu přebral, měl ji zpracovat jinak. A jestliže zničil kvalitní produkt, těžko najít důvod k omluvě.
Náladu dílem vylepšila citrónová pěna s řezy čerstvých jahod, hlavně však celá osádka obsluhy. Každý na place byl vzácně příjemný, znalý profese i nabídky, důvěryhodně usměvavý a vstřícný. Hlavně to otupilo původně příkrý odsudek kuchařovy práce. Třeba jen neměl svůj den. Jenže pozor! Kvůli milé obsluze budou gurmeti těžko vážit dalekou cestu do Litomyšle, pokud si tamní jídlo aplaus nezaslouží.