Pokud máme jmenovat restaurace, které do puntíku splňují smysl názvu fine dining tak, jak jej chápeme dnes, potom mezi prvními musí zaznít jméno Coda.
Mimořádný desing celého hotelu zdůrazňuje esprit restaurace samé. Elegantní založení, od ostatních částí oddělený prostor, zklidňující prostředí bez rušivých elementů. Přidejte si k tomu jeden z nejlepších kolektivů obsluhy ve městě vůbec a dostanete obrázek skrz naskrz přívětivé restaurace nejvyššího ranku.
K tomu, aby celý obrázek pevně zapadl do celku, patří samozřejmě i kuchyně. Té vládne David Šašek, a předem je nutné říci, že znamenitě. Bez hlučných fanfár o vlastním umu, pracuje nenápadně, ale bez ustání na tom, aby jeho kreace nepokulhávaly za vším ostatním. Navíc je na všech talířích, které jdou z kuchyně, vidět šéfkuchařova láska k profesi.
Pokud budete mít možnost se posadit na střešní terase s výhledem, který vyráží dech, máte postaráno o nezapomenutelný prožitek.

Pokud se dále rozhodnete pro mušle svatého Jakuba, nechybíte. Na másle pečené, doprovázené pyré z celeru, mírně restnutý zelený hrášek. Jako korunka na diadému chutí pak ještě variace kaviáru Linquot.
Nevšedně ustrojené jakubky u nichž děrované plátky lisovaného kaviáru akcentovaly příchuť moře, tknuté sladkostí hrášku bylo radostí pozřít. Celer sice jejich rozlet lehce přibrzdil, ale i tak…
Mezi hlavními vchody narazíte na atraktivní kreace, grilované scaloppine z tuňáka například. Ovšem sáhněte po jehněčích kotletkách. S pancettou, pečenou hlívou královskou, trochou liškového ragú. Pro oživení ještě omáčka z Madeiry, pro utlumení a srovnání chutí do řady domácí bramborové noky. Poněkud rurální a hodně české.

Patrně budete příjemně zasyceni, neomítejte však dezert. Zvlášť sorbety, z kozího kefíru, a malin s ibiškem. Ruku v ruce s nugátovou pěnou uklidí v žaludku jako v pokojíčku pro panenku.

Je milé vědět, že v přívalu zhusta průměrných bister či populistických kontejnerových konceptů s gastronomií spíš prostřední existují restaurace jako je Coda. Bez nich bychom za chvíli zapomněli, co to je pohostinství té nejvyšší ligy. A jakým zážitkem návštěva v nich je.
Autor: Milan Ballík
