Ani nejnavštěvovanější restaurace, které se naplňují denně více než dvakrát, se čas od času neobejdou bez revitalizace. To potkalo i Brasileiro v nitru Slovanského domu.
Podnik v jedné z nejfrekventovanějších obchodních zón se chlubí efektní, originální a hlavně znamenitou etnickou kuchyní, stejně jako jeho sestra u Staroměstského náměstí. Nedávno navíc prošel poměrně výraznou renovací. Jak se to projevilo?
Především v servisu fingerfoodů. Drobnosti jako kuřecí srdíčka a klobáska, které dříve podávali passadores de carne přímo ze svých špízů, se dnes servírují v efektních nádobkách nebo na stylizovaných miniroštech. Tahle novinka se ujala a je vcelku oblíbená. Hosté se uklidní, neženou se tak horečně k salátovému baru, ony maličkosti si lépe vychutnají. Passadoři pak mají poněkud více vůle a prostoru pro elegatnější rodízio, tj. servis červeného a jehněčího masa. Ostatní, ryby, krevety a nevím teď honem, co všechno ještě, se překládá ze „stříbra“. Ještě předtím však nepohrdněte některou z vymazlených variet caipirinhi. Ti, kteří vědí, dávají přednost klasickému provedení.
Teprve po tomto úvodu se všichni vrhají k salátovému baru. Útokem berou hlavně sushi a asijské saláty, před náloží masa je to svým způsobem budíček pro senzory.
Pokud jde o maso, už dávno to není jen o brazilském. Střídají se tu nejlepší řezy z obou Amerik, Nového Světa, Irska a dalších zemí zasvěcených hovězímu. Picanha s krytím k zbláznění vonícího tuku a masem jako dort i všechny další zde známé řezy – Marucha, Fraldinha, Alcatra, Pescoço a Cupím – se hostu dostávají v nejlepší formě. Některé prošly novým procesem. Vedle zavedeného plynového grilu zde nově instalovali i gril na dřevěné uhlí. Vybraná masa tak díky pozorné práci griléra se žárem a kouřem dostávají nový rozměr chutí.
Tradičně Brasileiro nabízí řadu znamenitých vín. S mořskými plody je patrně největší kamarád burgundské Chablis 2015 Domaine du Colombier. Za průvodce masa se objevila zvláštní vinařská fúze. Z portugalských odrůd Touriga Nacional, Alfrocheiro a Tinta roriz se pod brazilským sluncem zrodila povedená, přívětivá kupáž Quinta do Seival – Castas portuguesas 2011 Miolo, Campanha. S masem, lhostejno kterého řezu a odkud, si moc dobře rozumí.
Inovace Brasileiru prospěla po všech stránkách. Dokonce, jak je docela zjevné, i personál je nabit novou energií a s hostem tu pracují plni ochoty, znalostí a s notnou dávkou nadšení.