Díky stálým výkonům nejvyšší úrovně v kuchyni i obsluze patří restaurace od svého otevření k oporám pražského pohostinství. Znamenitá adresa, výhled na jedinečné levobřežní panorama nad Vltavou jsou jen zlomky toho, čím vás restaurace Bellevue osloví. Ještě než se, usazeni u lunetového okna či v létě na listovím stíněném balkonu zahloubáte do nabídky, nechte na sebe působit atmosféru restaurace. Již zmíněný výhled a nevtíravou pozornost obsluhy – jedné z nejlepších ve městě.

bellevue-restaurace-pokrmKdyž pod vlivem toho všeho zapomenete, že pod okny se po nábřeží sunou fronty aut a do toho všeho běsně zvoní tramvaje, jste připraveni otevřít menu. Ať a la carte, degustační či obědové, každé posílá hostu jasnou zprávu. Zde se pracuje s mimořádnými surovinami, invenční šéfkuchař věnuje přípravě maximální snahu, obsluhující proplouvají mezi stoly s grácií a nakažlivým úsměvem. Taková je vemlouvavá atmosféra, v níž se zde odehrávají setkání s nejvyšší ligou kulinarie.

Dýňové velouté nebo speciality Lanýžového týdnebellevue-restaurace-pokrm

Jak již řečeno, záběr nabídky Bellevue je široký. Na možná nečekaně atraktivní chody jako je kupříkladu dýňové velouté, hruška, koriandr a po něm perlička, brambory, pak choi, xéres omáčka narazíte už v obědovém menu. A la carte list pak je nabit spoustou s láskou a péčí odvedených kreací, nad nimiž se srdce mlsných zatetelí radostí.

Ovšem vrcholem jsou speciální eventy, kdy je tématem vpravdě excelentní program. Takové jsou Lanýžové týdny. Během nich si navíc vedle menu hodného tabule aristokratů můžete vyzkoušet i mimořádné párování. A to s víny hned ze dvou sklepů, které se po prvním týdnu vystřídají. Mimochodem, ty letošní se konaly po dvanácté!

bellevue-restaurace-pokrm

Míchaná vejce s bílým lanýžem a odpovídající víno k tomu

Už úvodní chod, prostý avšak vypovídající o nevšedním prožitku, dá jasnou odpověď na to, proč být u toho. Starterem jsou míchaná vejce a bílé lanýže, krmě stejně prostá jako hvězdná. Vejce dostanou díky chýrné houbě hub nezvykle živoucí rozměr, lanýž je jimi naopak lehce umírněn. Tak, aby svou nevšední vůní a důraznou chutí, po které se labužníci utloukají, neubral vejcím ani píď prostoru pro jejich výstup. V rámci celých Týdnů pak lze vybrat i odpovídající víno. Ať to bylo Gavi Salluvii 2018, Castellari Bergaglio nebo Sauvignon Langhe 2018, každé má k soustům co říci. Obě mladá, svěží a šťavnatá doprovodí vejce gradujícím dovětkem. Výběr je na vás, pokud si tedy pro srovnání nedopřejete večeři dvakrát s tím či oním sklepem.

Mořský ďas podpořen chutí parmazánového rizotabellevue-restaurace-pokrm

Hovořit o technice zpracování či zběhlosti v přípravě každého chodu by bylo vožením sov do Atén. To, stejně jako výběr a kvalita surovin je na bíle dni. Za pozornost stojí celkové vyznění chodu a podíl párovaného vína na jeho průběhu. V případě mořského ďasa, s rizotem a černým lanýžem, se té možnosti dostalo Barolu Cerretta 2013, Schiavenza, resp. Monte Colombo Barbera d´Asti 2014.

Rozhodnout se bylo v tomto případě těžké. Tím více, když ryba sama o sobě byla mimořádným soustem ustrojeným se vzácnou vnímavostí k jejím kvalitám, a jíž parťáka dělalo rizoto – s vývarem, parmazánem a máslem, které tu vždy uměli a umí stále. Volba vína byla fakt těžkým oříškem.

V Bellevue samozřejmě nabízejí i vymazlené chody v rámci „běžného“ a la carte menu. Některé si natolik získaly oblibu hostí, že se na lístku usadily natrvalo. Za všechny jsou to třeba mušle svatého Jakuba, kukuřice, cukrový hrášek, brokolice, hrozny, Kardinál omáčka.

Návštěva zde tak patří díky všemu výše řečenému k zážitkům, které byste rozhodně neměli pomíjet.

 

 

 

 

Autor: Milan Ballík

Zdroje: