Renomé si japonsko-korejská restaurace Mori by Hanil na v Brně na České vybudovala v poměrně krátkém čase. A vysoký kredit, kterému se těší, drží stále. Pojďme zjistit proč.
Mori by Hanil
V neotřelém interiéru v kombinaci kombinovaném tmavého valéru stěn barvou a spoustou dřeva se určitě budete cítit dobře. Prostředí je oslovující, ne však natolik, aby vás odvádělo od koncentrace na jídlo. To je totiž hlavním tématem návštěvy zde.
Pravda, mezi optickými překážkami, jež nejvíce ze všeho připomínají mříž, můžete mít na chvíli stísněný dojem. Avšak pouze do chvíle, než se před vámi objeví pozdrav z kuchyně, uvítací porce zdejšího populárního salátu Mori. Míchaná zelenina se speciální omáčkou domu vás překvapí především mimořádnou čerstvostí vstupů i chuti.
Pokračováním může být – když se rozhodnete vynechat velice populární zdejší sushi, marinovaný salát z mořských řas nori – se sezamovou omáčkou. Zelený věneček, který může při trochu již atmosférou zjitřené náladě evokovat svatební ozdobu na hlavě mořské panny. Svěží tak, až se na listech vytvářejí krůpěje rosy. Obě báze splynuly ve výsostný, jemný soulad. Omáčka objala výraz mořské rostliny, vdechla jí něco rozšířené, snad všemi pozitivně vnímané chuti sezamu. Jedinečně odvedená krmě potvrdila dávnou pravdu o tom, že méně bývá často více.
Odžingo Bokkum – pražená oliheň se zeleninou a pikantní omáčkou, je oknem do korejské kuchyně. Pro ne vždy trénovaného českého konzumenta zde ostrost redukují na ca tři čtvrtiny originální síly. Nástup a průběh je navíc pozvolný, nabíhá zpočátku mírně. Ani když uhodí v plném důrazu, nenabudete dojmu, že vám shoří jícen. Stále vnímáte báječně upravenou zeleninu, zrůzněna ostrostí není ani oliheň. V prostředí chuťového inferna se jemné tóny masa zřetelně prosazují. Jen snad mohla být o stupínek dva měkčí. Svůj part odvede znamenitě i rýže. Pevná, s typickou „vodní“ stopou, srovná sousto do vybalancovaného, závěru širokého spektra. Kde sice pálivost dominuje, ale jen tak, aby ve finále nebyla přívalem ostatních pocitů upozadněna. ostatně, komu se důraz jídla nezdá tak ostrý, jako samurajský meč, rádi mu zde forsáž přidají. Jen s ní zacházejte opatrně.
Vedle péče kuchařů zde se stejným nasazením pracuje i perzonál. Tak, jako z kreace na talíři poznáte zápal a nadšení jejího tvůrce, tak vám stejně zaníceně krmi popíše každý z číšníků.
A že jste pominuli sushi, skrze které především je Mori vzývána? Nic nevadí, třeba příště…