Vnímavě pojednaná stavba v jednom z nejkrásnějších koutů Šumavy, dílem kamenný dům, dílem roubená dřevěnice. A prý tam skvěle vaří.
Podmanivý výhled z rozlehlé letní terasy na vody Roklanského potoka, lemovaného ztepilými, sytě zelenými smrkovými lesy, je hlavním tahákem modravského pivovaru Lyer. Však také získat místo na zmíněné terase v létě není vůbec snadné. A prý ani v lokále se volné nevidí pokaždé. Na jídlo se tu navíc čeká dlouhé minuty, ale stojí to za to, říkají šťastlivci, kteří zde pojedli. Uvidíme.
Polévka je grunt, takže jí začneme. Hovězí vývar s nudlemi a zeleninou byl silný dost, nudlí v něm plavala hromada, poměrně dost bylo i masa, zato zeleniny sporadicky. Do chuti navíc moc nepromluvila. Prohřeškem polévky však byla vlažná teplota a nepřirozeně tmavá barva. Možná varianta pro teplé dny? Pokud ano, tak nešťastná.
Pověst o kuchyni tak dostala ťafku, nicméně mýlili se i ti, kteří mluvili o nekonečně dlouhém čekání. Nebyl jsem ještě ani v polovině vývaru a už na stůl připlachtilo koleno. Vykostěné vepřové kolínko se staročeskou lepenicí. Také trochu vychladlo a bylo spíš udušené než pečené, s lepivou, klihovatou kůží. Do zázraku mělo zkrátka daleko jako z Modravy do Košic. Maso navíc nevonělo libým odérem sádla, mdlý řídký výpek působil dojmem, jako by ho kuchař nepatřičně nastavoval. O nápravu se pokusila lepenice, ale ani ta příliš neuspěla. Byla nedochucená a s malým množstvím málo důrazného zelí. Jako by se kuchař všeobecně bál dát chutím křídla. O to větší škoda byla nadstandardně velké porce.