Restaurace La Rotonde v hotelu Alcron neztratila nic ze svého nevtíravě elegantního vzhledu, jaký dostala do vínku ve zlaté éře československého pohostinství třicátých let.
Interiér citlivě omladily důmyslné detaily, atmosféra časů první republiky však zůstala zachována. Noblesa nenápadného přepychu, to je první dojem, který vám La Rotonde vnukne.
Lístek nabízí jednak týdenní menu a jednak degustační menu šéfkuchaře Romana Pauluse. Je možné je kombinovat a postavit podle chuti a počtu chodů, což je sympatické. Porušiv všechny úzy složení menu, volil jsem vedle gazpacha s quacamole dvakrát rybu, sumce a candáta.
Polévka byla vzácně podařená. Husté gazpacho, chladné jako arktické ledovce, výrazné a sebevědomé s lehce navinulým nádechem, který avokádová omáčka guacamole zjemnila do máslova. Báječně chutnalo příjemně osvěžilo.
Uzený sumec s marinovanou kedlubnou a jablky pokračoval v mistrném zpracování surovin a zručném kombinování chutí. Citlivá práce s kouřem ubrala zdravě tučnému soustu na vydatnosti, který dále upravil až digestivně marinovaný plátek kedlubny. Jablko přidalo další díl provokativní svěžesti, takže po požití se dostavil bezmála až dravý pocit hladu. A ním s ním radostné očekávání dalšího.
Pečený candát s fregolou, chřestem a pěnou ze slávek se hlásil coby zlatý hřeb menu. Mimořádné bylo vše okolo ryby – povedená, lehce vazká těstovina, na niž se nabalila lehká šťáva, pěnou otočená směrem k mořským chutím. Italskou notu potvrdila báječná rajčátka, která svou svěží razancí téměř vymazala chřest. Co však překvapivě zaskřípalo, byl samotný candát. Maso přetažené za hranici únosného se spíš drolilo, na patře působilo suchým, unaveným dojmem. Jakkoliv všechny ostatní ingredience podporovaly ústřední myšlenku kompozice, selhání hlavní hvězdy pořadu přineslo hluboké zklamání. Přitom candát je úžasná ryba, je-li ustrojena, jak náleží.
Dezert pak už jen vemlouvavě připomněl léto. Jahody v několikerém provedení – coby tataráček, sorbet i řezy čerstvých plodů – společně se zvláštním hadem čtvercového průřezu, který cukrář vytvořil z tvarohového krému, byly znamenité a postaraly se o vylepšení matného dojmu z hlavního chodu.
Velký podíl na výsledném prožitku měl výkon obsluhy. Číšníci byli mimořádně vstřícní, znalí všeho, co nabízeli, s vytříbeným citem pro chvíli, kdy se mají objevit. Elegantně a s vysokou profesionalitou předvedli jeden z nejlepších výkonů ve městě. A to je v čase hrozivého nedostatku personálu v branži zjištění více než potěšitelnérář vytvořil z tvarohového krému, byly znamenité a postaraly se o vylepšení matného dojmu z hlavního chodu.