„… já ti nevím, miláčku, ale maso mi dřív přišlo masovější, saláty salátovější, a ty židle nějak pohodlnější!“
I takové komentáře můžete zaslechnout, když se vydáte do redesignované restaurace Brasileiro U radnice.
Podnik totiž prošel nedávno radikální změnou. Nejenže byl odklopen historický strop v horní místnosti. Ta díky tomu zklidněla, jakoby se z ní Brazílie tak trochu odstěhovala. Obměnilo se i barevné ladění. Zlatavou, jásající záři jižního slunce nahradila uklidňující tajemná zeleň brazilských pralesů. Na zásadní změny došlo i v hlavní podzemní části. Zmizel bar, jeho místo zaujaly hned dva grily. Je zajímavé sledovat griléry a otevřeném pracovišti jak se laskají s masem připravovaným na oheň. Zde všude naopak žije „latina“ nespoutaným ruchem. Když usednete – mimochodem i mobiliář má nové rozmístění – a během večera budete sledovat dění v lokále, uhlídáte i další novinky.
Jiný je už sám začátek. Běsné fronty u salátového bufetu poněkud polevily, zdá se. Podíl na tom má Copacabana finger food, nový prvek v nabídce. Jde o drobné speciality, na které narazíte na proslulé brazilské pláži a nyní i zde. Jsou to třeba krokety ze sušené tresky, banánový tatarák nebo krevetky s koriandrovou majonézou – mimochodem mimořádné. Tyhle maličkosti, probouzející senzory z letargie, vás na první minuty přikovou k židli. Zabrzdí tak trochu tlak na salátovou nabídku, na kterou samozřejmě také zaútočíte. Ale ne už tak dravě, a vybírat budete možná s větším rozmyslem. I když, pod heslem Nikkei a salátový bufet se nabízí řada lákajících položek z fúzované brazilsko – japonské skladby. Nechte si však místo na maso, v nové úpravě vám bude chutnat, na to bych vsadil.

Na své si tu přijdete i vy, kdo hovězímu moc neuděláte. Na jehlách se točí i peito de frango – kuřecí prsa, přeštická vepřová kýta, a stále populárnější kachní prsa. Sečteno, podrženo: Brasieliro je rájem masožroutů, o tom žádná.
Navíc se vše děje v úžasném prostředí, kdy máte na očích každý kousek, který opouští gril, a můžete si na ten který ukázat. Nějaká ta rybka se pravidelně také objeví. Mimochodem, při dnešním zájmu o vše původní je příprava na živém ohni patrně – řečeno s nutnou měrou nadsázky – to nejvíce autentické retro pradávné minulosti.
Restaurace rozkvetla. Je to vidět na nasazení personálu, zápalu churraskérů u grilu, nadšení nápojářů. Pokud znáte podnik před touto poslední rekonstrukcí, neznáte Brasileiro dnes. Je dobré to rychle napravit.
Nakonec důležitá poznámka. Restaurace změnila název, dnes je to Brasileiro U Zelené žáby. Nevím, zda jako pocta bývalému báječnému podniku. Ať tak či tak, je milé, že se některé věci vracejí.
