||

← Zpět

Datum zveřejnění
Kategorie

Nazdar!

Před více než šesti lety spustil lídr pivního trhu Plzeňský Prazdroj úspěšný program Volba sládků, který každý měsíc přináší do tisícovky restaurací a pivnic speciální pivo jiného druhu, než jsou klasické české ležáky. Červnový speciál programu Volba sládků našel své jméno v sokolském pozdravu Nazdar! a připomíná 160. výročí založení Sokola. Je vyjádřením pocty a respektu organizaci, která po desetiletí podporuje sport i sounáležitost lidí všech generací. Speciál Nazdar! bude pro milovníky piva na čepu v červnu ve více než 1000 hospod po celé České republice, v červenci pak ve vybraných sokolovnách po celé zemi.

Nazdar! je lehký, spodně kvašený výčepní speciál, doplněný výrazným chmelením čtyřmi odrůdami chmele. Je pojmenovaný podle tradičního sokolského pozdravu. „Pivní novinka je dárkem sokolům, kteří letos slaví 160. výročí svého založení. Spojování lidí a vytváření nových přátelství máme se Sokolem společné, proto jsme velice rádi, že se tato spolupráce mohla uskutečnit,“ uvádí Tomáš Drahoňovský, manažer programu Volba sládků Plzeňského Prazdroje a dodává: „Vlídné přijetí, které se našemu nápadu ze strany sokolů dostalo, dokazuje, že pivo není jen nápoj. Je nositelem velkých příběhů a nedílnou součástí české tradice a kultury.“

Spolek, který je otevřený všem, kdo věří v sokolské hodnoty Sport, Občanství, Komunita, Osobnost a Laskavost, sdružuje v současné době okolo 150 tisíc lidí.

„Úplně poprvé v rámci Volby sládků jsme uvařili lehké, osmi stupňové pivo. Chtěli jsme, aby červnový speciál nabídl lidem příjemné osvěžení, které si vychutnají třeba po letních pohybových aktivitách. Pivo s 3,5 % alkoholu je dobře pitelné a má jemný ovocný nádech. Zároveň je ale výrazně chmelené,“ říká Tomáš Pokorný, sládek programu Volba Sládků Plzeňského Prazdroje. Základ hořkosti tvoří česká odrůda chmele Rubín, kterou doplňují chmely Cascade, Simcoe a Centennial. Ty přispívají k jemným tónům citrusů a exotického ovoce rozeznatelným především ve vůni. K dosažení požadované barvy přispěla kombinace plzeňského a vídeňského sladu.

Víte, že…?

…sokolské hnutí přineslo do té doby nevídané novinky i do gastronomie? České sokolovny už v 19. století snoubily dohromady tělocvičnu a restauraci. Na celém světě nemají obdobu. Do dnešního dne se jich dochovalo asi 750. Červen je už tradičně měsícem, kdy je možné se přijít podívat na to, jak fungují dnes! Více na www.sokol.eu

 

Na zdraví všem!

 

Tým Agentury Dream Job s.r.o.

 

Zdroj: www.prazdoj.cz

Nazdar! Volba sládků na měsíc červen – první 8°