Před týdnem se konala první „Diskusní aréna“ HORECA 112. Pojďme se podívat, co nového tato diskuse s předními představiteli vlády ČR, zástupci našeho oboru a epidemiologem přinesla.
Nejdříve si ve stručnosti připomeneme, kdo se této diskuse účastnil. Byl zde Roman Prymula (poradce premiéra ČR a exministr zdravotnictví), Václav Stárek (prezident AHR ČR, Luboš Kastner (garant projektu Moje restaurace za AMSP ČR, Tomáš Prouza (prezident SOCR ČR), Filip Sajler (šéfkuchař a majitel Perfect Canteen). Za vládu pozvání přijala Alena Schillerová (ministrině financí) a Karel Havlíček (ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR).
Otázky na pana Prymulu:
Systém PES měl vše zpřehlednit, nestalo se tak. V červenci jste slibovali, že ekonomiku znovu nevypnete, nestalo se tak. Máte data, že hotely a restaurace jsou riziková místa?
Bohužel ano, tato data nejsou jen z České republiky, jsou z celého světa. Když vezmete nějakou škálu rizik, podle jednotlivých míst, kde se člověk může nakazit, tak na devítibodové škále se stravovací provozy pohybují na osmičce, pokud se jedná o stravování formou švédských stolů. U normální restaurace je riziko sedm z devíti. U hoteliérství je riziko podstatně nižší, jen na čtyřce z devítibodové škály. Tudíž je zdokumentováno, že tam ta rizika jsou. Všechny resorty argumentují tím, že u nich to riziko není, ale pravda je, že tam to riziko je. Stejně tak argumentovaly školy. Když jsme to konzultovali s Izraelem, tak pro ně je riziko škol největší, to se ukázalo i v poslední vlně. Rizika tady jsou a musíme je v rozumné míře aplikovat do omezení, která jsou přijímána.
Jak to tedy bude s novým PSEM? Víme, že dojde k úpravám a největší spory se vedou právě o stravovací zařízení.
Jak se bude měnit, nevím, to řeší ministr. To, co je jasné, že se PES musí zpřehlednit a dát mu zpátky věrohodnost. Je nutno, tak jak se budou měnit jeho hodnoty, aby se přepisovaly do opatření, ať to nestojí na politickém rozhodnutí, ale na racionalitě. V dohledné době se bude upravovat otázka prodejů – co by se mohlo a naopak nemělo prodávat. PES bude nabírat na změnách, protože se do něj bude promítat i poměr antigenních testů.
Jakou tedy můžeme očekávat budoucnost?
Je dobré se domluvit na principech fungování, ono to nemusí být jenom o zavírání. Myslím si, že se pomalu blížíme do fáze, už tam v podstatě jednou nohou vkráčíme, že to bude fungovat na bázi testování, že tady budou přístupy k různě rizikovým provozům a postupně se to bude zapínat. Já si myslím, že od června tady budou velmi mírná opatření, která budou korespondovat s minulým létem. Do března budou ještě opatření oscilovat a řada z nich bude tvrdá. Mezi dubnem a červnem už to bude fáze postupného rozvolňování.
Za jakých pravidel budou restauratéři otevírat? Antigenní testy?
Je asi nutné se k tomu postavit komplexněji. Momentálně se děje diskuse, jestli mít nějaký covid pas. Jedná se o jakýsi elektronický průkaz, klidně i v mobilu, který by v sobě nesl několik základních informací. Jednak to, že ten člověk byl, nebo nebyl očkován, prodělal, anebo neprodělal onemocnění, anebo, že byl testován. Na základě toho, by lidé mohli/nemohli chodit do jednotlivých zařízení. Není úplně korektní postavit to na tom, že někdo bude, anebo nebude očkován, protože někteří se zkrátka nemohou dát očkovat. Je jasné, že takový pas zaveden bude, ale diskutuje se kdy. V Izraeli se zavede v řádech týdnů, v Evropě se to vidí spíše někdy v polovině roku, protože do té doby řada lidí nebude mít šanci se proočkovat.
Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek v diskusi ocenil rychlost, s jakou byl program COVID gastro připraven. Pokud, ale o dotaci požádají všichni, je podle něj spočítáno, že 2,5 miliardy stačit nebude. Doufá, že tedy v případě potřeby bude alokace zvýšena. Bylo by podle něj špatně, pokud by se dostalo jen na ty, kteří požádají jako první. Ministryně financí Alena Schillerová doplnila, že připravuje novelu zákona o státním rozpočtu. Je podle ní evidentní, že i kvůli kompenzačním programům bude třeba více peněz na výdajové straně.
Tabulka protiepidemického systému PES by podle zástupců profesních organizací měla obsahovat i informace o kompenzacích k daným restrikcím v jednotlivých stupních rizika. Nejistota je pro podnikatele velkým problémem, potřebují mít výhled na další měsíce. V diskusi projektu HORECA 112 to řekli prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza a prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.
Vláda by se podle Tomáše Prouzy měla z podzimu a nepředvídatelného vývoje epidemie poučit a do tabulky PES zahrnout i pomoc státu. „Pokud se otevře na 50%, o kolik se škrtnou kompenzační programy, co se zruší úplně, co třeba zůstane na polovině,“ řekl Prouza. Doplnil, že je to podle něj jistota, která výrazně podnikatelům pomůže a například v březnu se nebude muset složitě vymýšlet, co dál. Podle restauratéra a garanta projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera, ale banky se zástupci gastronomického odvětví jednají velmi tvrdě. „To, že banky nemají žádosti, je jen důsledek toho, že podnikatelům bylo velmi jasně vysvětleno (hned po skončení moratoria), jak se úvěry budou platit v následujících měsících, „řekl. Nutná je podle něj v tomto případě aktivní pomoc státu.
Věřme, že budou další cesty k řešení dopadu pandemie na segment HoReCa nalezeny. Díky účasti zástupců tohoto oboru je jisté, že zacílení bude přesnější a snad se již brzy setkáme v našich oblíbených podnicích.
Tým Agentury Dream Job…
Hana Patzáková
Recruitment Consultant
Zdroj: https://www.horekaweb.cz/