Eats and Beats festival
Kdy: 26.- 28.05.2023
Kde: Metropole Zličín
Kromě skvělého jídla z rozmanitých foodtracků a stánků se mohou návštěvníci festivalu těšit i na dvě kuchařské hvězdy domácí gastro scény. V sobotu 27. 5. se od 13:00 do 15:00 na centrálním náměstí představí známý šéfkuchař Marek Raditsch, v neděli ve stejný čas a na stejném místě předvede své kuchařské dovednosti současný porotce soutěže MasterChef a kulinářské eso Jan Punčochář. S kuchaři se budou moci návštěvníci festivalu potkat v rámci meet and greet, oba dny se může třicet šťastlivců těšit také na ochutnávku jejich exkluzivního tříchodového menu. Průběhem festivalu bude provázet moderátorka Markéta Hrubešová, připraveny jsou také aktivity pro děti i kuchařské workshopy.
Víno a delikatesy z celého světa
Kdy: 31.05.2023, 8 – 20:00
Kde: pěší zóna Anděl
Na akce věnované vínu nemusíte čekat až do podzimu, kdy probíhají vinobraní. Stačí, když dorazíte příští středu na Anděl a můžete si víno vychutnávat plnými doušky. Čekají vás degustace nejen moravských vín, ale opravdu vín z různých koutů světa. Kromě klasických vinařské velmoci, tu budou zastoupeny i země a regiony, které jsou méně známé, o to víc netradiční zážitek vás čeká. S nabídkou z Moravy zavítá do Prahy třeba rodinné vinařství Košut z Prušánek, vinařství Krist z Milotic u Kyjova nebo vinařství Hanačík z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Pokud by vás lákalo ochutnat nějaká zahraniční vína, můžete zavítat ke stánku s víny rumunskými. Příznivci perlivých vín si zase budou moci dát vynikající prosecco. To však není vše, čekají vás i takové speciality jako banánové víno nebo frizzante z marakuji. A pokud vám nějaké víno zachutná, samozřejmě si je budete moci koupit i domů. Aby se vám z vína nezamotala hlava, bude připravena i spousta delikates. S vínem se výborně snoubí třeba grilované mořské plody, můžete si ovšem zajít i na mexické speciality jako tacos, quesadillas či nachos. Pokud chcete jen uzobávat, bude na vás čekat i stánek s oříšky, sušeným masem a sýry.
Žižkovské pivobraní 2023
Během prvního červnového víkendu budete mít šanci ochutnat filtrovaná i nefiltrovaná piva z českých a moravských minipivovarů. Vedle výčepních pultů nebudou chybět stánky s bohatým občerstvením – grilované klobásky, americké hot dogy, belgické hranolky nebo hovězí i vegetariánskými burgery z vinohradské restaurace Kaiser Franz. Ochutnat můžete i halušky s otickým zelím nebo buřty na černém pivě. Pro milovníky italského jídla bude připravena pizza a focaccia, maďarské lahůdky od Zsoltiho nabídnou zase domácí kapustnicu. Scházet nebude ani zmrzlina nebo stánek s vínem.
Součástí doprovodného programu budou soutěže pro dospělé včetně mistrovství Žižkova v otáčení pivních tácků. Zábavu pro děti zajistí stánky Českého červeného kříže, policistů a dobrovolných hasičů, kteří na místo dorazí i se svou technikou. „Naším cílem je, aby Žižkovské pivobraní oslovilo všechny návštěvníky, od těch nejmenších až po seniory. Tomu přizpůsobujeme nabídku jídla a pití, doprovodný program i výběr hudby,“ popisuje radní Prahy 3 Pavel Křeček.
Letní street food na Smíchovské náplavce
Kdy: 10.06.2023, 10-19:00
Kde: Smíchovská náplavka – Hořejší nábřeží
To nejlepší ze světového street foodu ochutnáte v sobotu 10.června u Vltavy. Přijďte si užít letní den do společnosti dobrého jídla na pražský hot spot. Vybírat budete ze široké nabídky streetfoodových specialit, čerstvých ryb i šťavnatých burgerů. Ochutnáte tradiční pokrmy Srí Lanky a zjistíte, co se vaří v Africe. V nabídce bude také pikantní pljeskavica, pálivé dobroty bohaté na chilli a dokonce i hmyz. Potrpí si váš zmlsaný jazýček spíše na sladkosti? Pak vám chutě budou dělat třeba dozlatova usmažené koblížky, křehké vafle, lehké makronky, ledové nanuky nebo pestrá paleta sladkého pečiva a dezertů.
Apetit piknik
Kdy: 10.06.2023, 10-19:00
Kde: park Grébovka
Příjemná celodenní akce pod širým nebem není jen koncert dobrého jídla a pití. Kromě degustace se těšte na extra porci zábavy od začátku až do konce. Celým dnem bude provázet moderátorka Kristina Kloubková, mezi hosty bude např. ROMAN VANĚK autor kuchařek a majitel školy vaření, HELENA FLÉGLOVÁ cukrářka a majitelka cukrářské akademie, ROMAN STAŠA vítěz soutěže MasterChef Česko, CHILI TA THUY kuchařka s vietnamskými kořeny, JAN HORKÝ šéfkuchař a majitel školy grilu nebo ILONA BANSAL bloggerka a autorka kuchařky indické kuchyně a další.. Kromě hýčkání chuťových pohárků a nakupování dobrot se můžete na pikniku i něco naučit! Naši hosté vám prozradí své tajné fígle, jak zpracovávat některé suroviny a připravovat z nich pokrmy. Těšit se můžete i na výtvarný workshop Národní galerie, vaření s dětmi, výrobu doplňků a mnoho dalšího. To vše zdarma nebo za drobný poplatek.
Zažij Asii
Kde: pěší zóna Anděl
Kdy: 14.06.2023, 8-20:00
Několik asijských zemí za jeden den procestujete, aspoň gastronomicky, aniž byste opustili hranice Prahy. Na akci nazvané Zažij Asii, který proběhne ve středu 14. června v Praze na pěší zóně Anděl, vás totiž čeká ochutnávka toho nejlepší z asijských kuchyní. Asijská kuchyně je pestrobarevná, kořeněná, výrazná, plná chutí a vůní a především je opravdu různorodá. I když je pro ni společná rýže jako tradiční příloha a různé druhy nudlí, koření jako chilli, zázvor či česnek nebo obliba čerstvých aromatických bylinek, každá země má nějaká svá specifika a tradiční pokrmy známé po celém světě. A stejně tak jsou oblíbené i u nás. Prvotní nadšení z čínských restaurací vystřídal boom vietnamských bister či indických restaurací, není se do popředí zase dostává japonská kuchyně nebo ty méně známé jako třeba korejská. A právě speciality různých asijských zemí budete moci nyní ochutnat v Praze na Andělu.
Největší přehlídka exotických chutí a vůní se uskuteční v Praze již poněkolikáté. Cílem akce je prezentovat co nejvíce z kulinářského umění asijských zemí na jednom místě.
Pivo na Náplavce 2023
Kde: Naplávka, Rašínovo nábřeží11. ročník tradičního festivalu 50 mini a mikropivovarů, který se bude konat na náplavce Rašínova nábřeží na břehu řeky Vltavy v pátek 16. a v sobotu 17. června 2023. Návštěvníci se mohou těšit nejen na pestrou pivní nabídku, ale také na s pivem se snoubící gastronomii a živou hudbu. Vstup na festival i doprovodný kulturní program bude zdarma, podmínkou degustace piv však bude koupě festivalového 0,3L skleněného džbánku. Společně s festivalovou degustační kartou a tužkou bude za 100 Kč (pro seniory za 70 Kč). Týž džbánek bude možné používat po oba dny konání festivalu.
Přejeme všem příjemně strávený jarní čas, ať už s dobrým jídlem, pivem, vínem nebo jen tak!
Tým Agentury Dream Job s.r.o.
Zdroj: foodevent.cz, informuji.cz