Ecole hôtelière de Lausanne
Během několika dalších týdnů se Vám, jménem Agentury Dream Job, pokusím přiblížit nabídku špičkových škol zaměřených na hotelový management, gastronomii a cestovní ruch. Má krátká prezentace začne u světově proslulé a dle oficiálních průzkumů mezi zástupci Top zaměstnavatelů sítí Marriott, Hilton, Ritz Carlton, Radisson, Four Season a dalších, zveřejněného na mezinárodním portálu zabývajícím se otázkami zaměstnanosti v oblasti služeb a pohostinství – Global Hospitality Portal, nejlépe hodnocené hotelové školy.
Ecole Hoteliere Lausanne je současně i nejstarší školou svého druhu na světě, byla a do budoucna jistě i zůstane tou nejslavnější a nejznámější. Tato legenda vzdělává leadery a managery od roku 1893 a tento rok ji tedy čekají krásné, 125. narozeniny. Její úspěšní absolventi tvoří komunitu čítající úctyhodných 25 tisíc členů, z čehož 64% absolventů zastává Executive a CEO pozice a další v řadách nejvyššího a středního managementu ve světovém hotelnictví a gastronomii.
Bez nadsázky můžeme říci, že vysokých škol obecně rok od roku přibývá a vzhledem k tomu, že hranice možností a rozletu naší studující generace se také stále rozšiřují, studium v zahraničí se těší stále větší oblibě. Ve světě je pohostinství jedním z nejperspektivnějších odvětví. Na druhou stranu, v záplavě nových institucí, nemusí být vždy snadné se orientovat. Stejně jako v jiných sférách, i v oblasti vzdělávání platí, že poptávka vytváří nabídku a v té probíhá doslova boj o studenty. Svoji krátkou prezentací přiblížím to, co mohou zájemci o studium na jednotlivých školách očekávat.
„We are honored to educate the leaders of tomorrow, to meet the needs of the global hospitality industry and its markets“ je jedno z hesel, kterými se EHL prezentuje, zní to velmi snadno, ale samozřejmě za úspěchem každého z 2,5 tisíc zapsaných studentů stovky národností, kteří tady každoročně studují, stojí jednak jejich nutná touha uspět, cílevědomý a zodpovědný přístup, ale bezpochyby také finanční možnosti a podpora jejich rodin. 60 % studentů přichází ze zahraničí a rok bakalářského studia vyjde v průměrném přepočtu na 750 tisíc Kč –aktuální rozpis základního školného i ostatních příplatku včetně ubytování v kapacitách kampusu, který v současné době nabízí 500 míst, naleznete v přehledu viz níže – ceny jsou uvedené v CHF.
Tuition & Fees are indicated in Swiss francs (CHF) and include VAT | ||||||
BREAKDOWN OF TUITION & SERVICE FEES | PREP. YEAR | YEAR 1 | YEAR 2 | YEAR 3 | TOTAL | |
Academic Tuitions | 21’423 | 35’236 | 21’423 | 30’363 | 108’445 | |
Infrastructure & fees | 8’892 | 12’621 | 7’868 | 10’517 | 39’898 | |
Prepaid Food & Beverage credit | 2’950 | 3’740 | 2’057 | 2’864 | 11’611 | |
TOTAL | 33’265 | 51’597 | 31’348 | 43’744 | 159’954 | |
OTHER COMPULSORY FEES (NOT INCLUDED IN THE BREAKDOWN) | ||||||
BREAKDOWN OF TUITION & SERVICE FEES | PREP. YEAR | YEAR 1 | YEAR 2 | YEAR 3 | TOTAL | |
Lodging on campus | 3’775* | |||||
Health insurance | 1’620 | 1’620 | 1’620 | 1’620 | 6’480 | |
TOTAL | 5’395 | 1’620 | 1’620 | 1’620 | 10’255 | |
*EHL started to build its new campus and parking and lodging will be confirmed as the new student residences are ready. | ||||||
Odměnou za tuto investici je, kromě té nejvyšší kvality vzdělání, také fakt, že díky mezinárodnímu renomé v celosvětovém měřítku, je téměř 100% studentů recruitováno mezinárodními řetězci prakticky přímo ze školy a to více než stovkou společností a mají hned několik nabídek, které jsou určitě pro start kariéry „značkou ideál“. Někteří absolventi se přesouvají rovnou do soukromého sektoru resp. vlastního businessu rodinných podniků.
Studijní program probíhá v anglickém a francouzském jazyce a jako další jazyk si studenti mohou zvolit němčinu, španělštinu, ale také třeba čínštinu.
Bachelor’s program – studium je čtyřleté a studenti jsou po celou dobu připravováni k budoucím manažerským pozicím. Na začátku se musí všichni naučit vše ze základu hotelového provozu a doslova každou činnost si osahat a poznat – k tomuto slouží tzv. přípravný rok, který je rozdělen na semestr teorie a následně 6 měsíců praxe v reálném hotelovém či restauračním provozu. Při celém procesu jsou studenti školeni pod taktovkou největších profesionálů z oboru. Gastronomickou výuku např. vede Mr. Cedric Bourrassin, který vyměnil 3* Michelinskou restauraci Bras Toya za možnost předat své zkušenosti novým talentům a řídí trénink v gastronomii. V dalších letech je základem studia podstata managementu, salesu, marketingu, finančního přehledu, optimalizaci procesů, revenue managementu atd. – záběr je zcela komplexní. Velký prostor dostává práce v týmech a prohlubování komunikačních dovednosti. Ve 4. semestru absolvují studenti druhou, 6-ti měsíční a tentokrát administrativní stáž v reálném prostředí mezinárodních hotelů v oblastech dle vlastních preferencí: hotelový marketing, sales, ale také třeba u předních cateringových a eventových společností apod. Poslední rok je zakončen finálním, devět týdnu trvajícím projektem, kdy na výběr je buď, společná práce skupin po pěti – příprava a obhajoba projektu dle zadání reálných klientů, kdy se ve finále více než 70% výstupů doopravdy uskuteční anebo samostatná práce s mentorem z řad lektorů.
Master of Science in Global Hospitality Business – pro zájemce o titul navazující na předchozí magisterské studium, je připraven intenzivní 16-ti měsíční kurz: 3 semestry, 3 univerzity, 3 kontinenty: Lausanne, Hong Kong a Houston. Základní cena bez doplňkových poplatků činí v přepočtu 1,5 miliónu Kč. Jde o kombinaci praktické a teoretické části, fokus na poptávky a specifika rozdílných lokálních trhů, nové perspektivy pro základy budoucího podnikaní a možnosti navázání kontaktů a osobních i profesních vztahů ve světě. Studenti budou mít 3 certifikace uznávané mezinárodním hotelovým průmyslem: Snap Shot (Hotel demand Management), Deal&valuing hotels by VHS a Industry Analytics Training by STR.
MBA Program – je určen pro zaměstnané a zaneprázdněné managery a studium jejich časovým možnostem vychází vstříc, z 80% je vedeno dálkově a je rozloženo do dvou nebo tří let.
*příklad studijního týdne online dálkového kurzu
Při přijímacím řízení na zájemce čeká hned několik kol výběru. K dispozici jsou podpůrné týmy a ambasadoři z řad bývalých i současných studentů, kteří jsou nápomocni při přípravách a rozhodování. Každý přihlášený student na EHL musí projít následujícími kroky:
*On-line přihlášení a vyplnění dotazníku pro základní selekci
*On-line assessment přes skype, kde přijímací tým dává prostor prezentovat uchazeče a především jeho motivaci. Velmi zásadní je i prokazatelná, alespoň krátká práce v oblasti služeb.
*Poslední část přijímacího procesu je už osobní setkání na půdě kampusu, kdy uchazeči absolvují teamovou práci, rozsáhlejší interview a analytický test.
Po konečném výběru, je pro ty nejúspěšnější, cesta za vysněnou kariérou otevřena:)
Na závěr bych snad jen ráda dodala, že přeji EHL k jejím narozeninám, aby vysokou úroveň, postavenou na základech nejvyšších švýcarských standardů služeb a pohostinnosti, předávala prostřednictvím svých absolventů, kterých už je více než několik desítek tisíc, dál a těšila se profesionální úctě a respektu…Hodně štěstí i úspěšných studentů!
Petra Sudlíková
Recruitment Consultant
Zdroj: www.ehl.ch