||||||||

← Zpět

Datum zveřejnění
Kategorie
Adventní čas bohužel i letos prožíváme na pozadí neklidné doby covidové. Možnosti zahřátí u teplého drinku při procházkách budou omezené, tak možná přijdou vhod i tipy na domácí přípravu tak trochu jiných svařáků a vaječňáků, pokud dostanete chuť… Na zdraví!:)

 

Coquito

Jihoamerická varianta „vaječňáku“ původem z Portorika s použitím kokosového mléka.

Co v tom bude:

  • 2 rozšlehané žloutky
  • 1 plechovku neslazeného kondenzovaného mléka
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • 1 plechovku sladkého kondenzovaného mléka
  • 250 ml bílého rumu
  • 125 ml vody
  • 1/4 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1 lžičku vanilkového extraktu

Nad párou vymíchejte žloutky s neslazeným kondenzovaným mlékem a prohřejte, aby vznikla hustší hmota. Směs následně přelijte do mixéru, přidejte kokosové mléko, sladké kondenzované mléko, vodu, rum a koření, vše pořádně promíchejte. Stačí zhruba půl minuty a je hotovo. Výsledek nalijte do lahve a nechte uležet přes noc v lednici.


Cola de mono

Další variantou je tradiční chilský slavnostní nápoj, který se podobá koktejlu White Russian.

Co v tom bude:

  • 2 lžičky mleté zrnkové kávy
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 5 lžic koňaku
  • hřebíček a skořice

Svařte mléko s kořením, přelijte přes kávu a nechejte asi 5 minut stát. Směs ještě přeceďte přes plátno, přidejte koňak a nechte vychladit. Podávejte ve sklenicích poprášené skořicí.

„Svařáčky“ jsou známé po celém světě a jde rozhodně o nápoje s tradicí, zmínky o svařeném víně najdeme už v dobách Římské říše. Popularitě se těší především v Evropě a skoro každá země má oblíbenou vlastní verzi.

 

Glögg

Skandinávská varianta je poněkud silnější, s ohledem na klimatické podmínky je to asi na místě. 

Co v tom bude:

  • 1 láhev kvalitního červeného vína
  • ½ až 1,5 dl kvalitní vodky
  • 2 hřebíčky
  • 2 ks skořice
  • ½ lžičky kardamomových semen
  • 1 dl hrozinek či sušených brusinek
  • hrst loupaných mandlí
  • cukr podle chuti

Víno prohřejte spolu s vodkou, kořením a cukrem těsně pod bodem varu, přidejte rozinky, případně brusinky. Hotovo. Nalijte do sklenic a ozdobte mandlemi a kousky pomeranče.

 

Feuerzangenbowle

Německá feuerzangenbowle je o tradični chuti i o zážitku. Jedná se také o svařené víno, ale připravuje se zcela jiným způsobem. Vyžaduje to i pomůcku, která udrží hořící a roztékající se homoli cukru nad vínem.

Co v tom bude:

  • láhev kvalitního červeného vína
  • 2 pomeranče
  • šťávu z jednoho citronu
  • 1 skořici
  • 8–10 hřebíčků
  • 2 dl rumu, ideálně 50 a více % alkoholu
  • cukrovou homoli

Pomeranč nakrájejte a spolu s kořením, citronovou šťávou dejte prohřát do červeného vína. Nad hrncem chytněte např. do kleští nebo sítka cukrovou kostku či kužel pokapaný rumem a opatrně zapalte. Cukr nechte hořet a pomalu rozpouštět do vína.

Wassail

Wassail z UK – nezní úplně anglicky, ale jedná se o prastarý recept původem ještě ze severských zemí a podobná verze se prý připravovala už ve středověku. I v tomto případě jde o horký kořeněný nápoj, tentokrát ale hraje hlavní roli jablečný cider, který je v Británii opravdu hodně populární a pije se na všechny způsoby. 

Co v tom bude:

  • 1 l cideru
  • 0,5 l pomerančového džusu
  • 0,5 l ananasového džusu
  • 1 kus skořicové kůry
  • 3 kusy hřebíčku
  • cukr podle chuti
  • pomeranč nakrájený na plátky
  • brusinky

Cider smíchejte s džusy, přidejte vše ostatní a společně vařte. Chvilku míchejte, oslaďte a dochuťte pomerančem. Vytáhněte koření a nalijte do sklenic a pak už jen vypít…

 

Pokud byste raději něco k zakousnutí, koukněte na zahraniční inspiraci pro sladké vánoční pečení

Přejeme příjemný a klidný adventní čas všem a především pevné zdraví!

 

 

Tým Agentury Dream Job s.r.o.

 

 

Zdroj: www.alkohol.cz

Čas na teplý drink – DIY