Zážitková gastronomie v take away verzi je něco, co si málokdo dokázal kdy představit, ale stala se nutnou reakcí špičkových kulinářských profesionálů na dopady proti-pandemických opatření, které se dotýkají i legend naší gastro scény. Začínat novou šéfkuchařskou misi v této nestandardní době je jistě o to větší výzvou, pokud navazujete na jedinečnou kuchařskou historii hotelu Alcron. Lukáš Hlaváček jako nový Executive Chef přijal toto období naopak jako výzvu, prostor pro souhru s týmem i zavádění změn, ke kterým pod jeho vedením restaurace La Rotonde míří a jistě se máme na co těšit!:)
Lukáš Hlaváček je dalším následníkem jedinečné kulinářské tradice, která díky zázemí i pravidlům zrodila hvězdy jako Pohlreich, Štift nebo Paulus. Všichni tito byli na stejné pozici jako nyní Lukáš a stali se z nich české kuchařské celebrity. Vývoj hotelu Alcron přes známé šéfkuchaře svědčí o tom, že Lukáš je nástupce opravdu zdařilé plejády těch nejlepších u nás. Rozvozy či normální provoz, to vše nyní zastřešuje a fakticky vaří Lukáš, nová krev, která je v našem rybníčku nevídaná.
Hotel Alcron je stálicí na českém trhu, málokteré místo v České republice nabízí tolik elegance, kvality i vytříbeného vkusu. Podnik, který se stal legendou díky tisícům spokojených klientů, kteří se rádi do vyhlášeného Alcronu vrací. Nemluvě o celebritách, politicích a osobnostech z celého světa. Tajemství úspěchu je jasné. Když se zaměříme na gastronomickou část hotelu Alcron je zřejmé, že používá nejkvalitnější suroviny, které jsou dostupné na trhu. Nyní nastává změna a dochází k používání surovin jinak, hlouběji, do podstaty. Díky novému šéfkuchaři Lukáši Hlaváčkovi se mění struktura celého gastronomickému zážitku, jelikož samotný šéfkuchař si bude bourat jednotlivé kusy masa sám a veškeré suroviny bude osobně vybírat s farmáři. Další devizou je servis, který nemá obdoby, ten zůstává stejný a stále dokonalý. Spojením těchto faktorů se stává z hotelu Alcron novodobá must-have, neboli kdo nezkusil, jako by nebyl…
Když Roman Paulus opustil post executive chef po 12 letech a přesunul se na manažerskou pozici mimo hotel Alcron, neodešel bez adekvátního následníka a dovedl Lukáše zpět „domů“. Lukáš Hlaváček totiž před 7 lety v hotelu Alcron právě po boku Romana Pauluse začínal. Poté začal sbírat michelinské zkušenosti, které v České republice v takovém měřítku nejsou běžné. Prošel si 1, 2, 3 hvězdami ověnčenými michelinskými restauracemi a vypracoval se od nejnižších pozic po ty nejvyšší. Nutné zmínit, že nešlo o stáže, ale zaměstnanecké poměry, které Lukáše vedly k praxi, která je více než cokoliv. V každé ze štací se vypracoval na pozici Sous Chef či Chef de Partie. Neuvěřitelná pokora a šikovnost, jinak to není v lidských silách zvládnutelné v tak krátkém časovém úseku i s takovým kariérním postupem. Nejprve Hotel St. James and Club ***** s jednou michelinskou hvězdou po dobu dvou let. Poté opět Londýn, a to The Ledbury s dvěma michelinskými hvězdami a poslední štací byl rok strávený v Kalifornii v restauraci Meadowood, která se pyšní rovnou třemi michelinskými hvězdami.
Lukáš je mladík, který má za sebou ve svém věku tolik zahraničních michelinských zkušeností jako málokdo v tuzemských vodách. Má přehled a nastoluje v hotelu Alcron zcela nový ráz.
V současné chvíli jeho domovská restaurace La Rotonde ožívá s menu, které je odrazem dostupnosti surovin. Jeho rukopis je zřejmý a nelze zaměnit. Technologicky dokonalá příprava z těch nejčerstvějších surovin, které nejsou dovážené přes půl světa. „Z předkrmů lze jmenovat pstruha s okurkou či artyčokový salát, hlavním chodům vévodí bezpochyby hovězí steak ze svíčkové či květák s hnědým máslem. Z dezertů nutno zmínit signature koblížky s vanilkovým krémem a fíkovým cukrem. S mým příchodem nastává v gastronomii hotelu Alcron jiné smýšlení. Je čas žít maximálně a bez ústupků,“ dodává šéfkuchař Lukáš Hlaváček.
Věřme, že se brzy vrátíme k realitě osobních zážitků a pojďme se společně těšit na to, co bude pod taktovkou nového šéfkuchaře v Alcronu vznikat! Zatím je možné ochutnat alespoň upravenou nabídku take away menu, které hostům Lukáš se svým profi týmem poctivě a s chutí denně připravuje:)
Petra Sudlíková
Senior Recruitment Consultant
Zdroj: