Dětské hřiště na střeše OD Máj musí pryč

← Zpět

Datum zveřejnění
Kategorie

Nově zrekonstruovaný obchodní dům Máj v Praze přilákal nejen nakupující, ale i rodiny s dětmi, a to díky barevnému dětskému hřišti umístěnému na střeše budovy. Děti si však na skluzavkách a prolézačkách dlouho nepohrály – hřiště muselo být uzavřeno kvůli chybějícímu stavebnímu povolení. Bylo totiž vybudováno bez potřebné dokumentace a místo něj se na střeše podle původního plánu měla střešní plocha sloužit jako parkoviště. Navíc bylo nyní uzavřeno i vnitřní zábavní centrum Lvíčkov kvůli nízké návštěvnosti a vysokým provozním nákladům.

Nelegální hřiště bez povolení

Hřiště, které zahrnovalo skluzavky, prolézačky a dráhu pro elektrická autíčka, developer nainstaloval bez předchozího projednání se stavebním úřadem. Podle mluvčí Prahy 1, Karolíny Šnejdarové, investor požádal o dodatečné povolení až po dokončení stavby a slavnostním otevření. Původní plán pro střešní prostor přitom počítal s parkovištěm, které bylo součástí kolaudovaného projektu.

„Stavební úřad zahájil řízení k odstranění stavby na konci června. Developer následně požádal o dodatečné povolení, ale pokud nepředloží všechna potřebná stanoviska, bude muset hřiště odstranit a vrátit prostor do původního stavu,“ uvedla Šnejdarová.

Uzavření vnitřního centra Lvíčkov

Zábavní centrum Lvíčkov, které se nacházelo v pátém patře obchodního domu, bylo k 30. září také uzavřeno. Provozovatel uvedl jako důvod vysoké provozní náklady a nižší než očekávanou návštěvnost. Vysoké vstupné – 550 Kč za dítě a 150 Kč za dospělého – společně s drahým občerstvením vedlo k negativním ohlasům ze strany návštěvníků. Webové stránky herny nyní fungují pouze v omezeném režimu a centrum je trvale uzavřeno.

Střecha pro auta, ne pro děti

Demontáž herních prvků na střeše obchodního domu Máj byla dokončena na konci září 2024. Střešní terasa bude nyní upravena zpět do podoby parkoviště pro osobní vozidla, jak bylo původně plánováno.

Obchodní dům Máj, který se po dvouleté rekonstrukci otevřel letos v červnu, se dostal do centra pozornosti už několikrát. Kromě uzavření hřiště vzbudily kontroverze i umělecké prvky na fasádě od Davida Černého a výrazné změny v interiéru budovy. Místo tradičních obchodů v horních patrech dnes návštěvníkům nabízí širokou škálu her a zábavných atrakcí.

Otevírací doba: 6:30 – 24:00
Adresa: 
Národní 63/26, 110 00 Nové Město

Dětské hřiště na střeše OD Máj je pryč