← Zpět

Datum zveřejnění
Kategorie

Pražský hotel InterContinental, nyní známý pod novou značkou Fairmont Golden Prague, prochází rozsáhlou rekonstrukcí, která se blíží ke svému dokončení. Tento ikonický hotel, který se nachází na rozhraní Pařížské třídy a břehu Vltavy, byl v roce 2018 prodán investiční skupině R2G za téměř šest miliard korun. Hotel nabízí 320 luxusních pokojů a řadu služeb, které z něj činí jedno z nejvyhledávanějších ubytovacích zařízení v Praze. Hosté zde naleznou wellness centrum s rozlohou 1400m2, 6 restaurací s výhledem na Vltavu a moderní konferenční prostory, které jsou ideální pro pořádání mezinárodních akcí.

Samotná rekonstrukce, která probíhá pod taktovkou architekta Marka Tichého z TaK Architects, je navržena jako komplexní revitalizace nejen hotelu, ale i jeho okolí. V rámci projektu se klade důraz na zachování a obnovu unikátních architektonických prvků, jako jsou například fasádní „žiletky“, které jsou charakteristickým znakem budovy. Architektura hotelu, který byl první americkou investicí v Československu po druhé světové válce, tak zůstává zachována, přičemž současně získává moderní a udržitelné prvky, které odpovídají dnešním nárokům.

Hotel InterContinental stojí na místě, kde se kdysi rozkládala židovská čtvrť, známá jako Josefov. Tato část Prahy byla v 19. století z velké části asanována, což znamenalo demolici mnoha starých budov, aby ustoupily moderní výstavbě. Josefov byl centrem židovského života v Praze po staletí, a přestože se mnoho historických staveb nedochovalo, zůstávají zde významné památky jako Starý židovský hřbitov a Staronová synagoga.

Rekonstrukce však přináší i výzvy, mezi nimiž je jednou z nejzásadnějších sanace azbestu. Tento materiál, dříve hojně využívaný pro své izolační vlastnosti, je dnes známý jako nebezpečný karcinogen. Proces jeho odstranění je technicky náročný a musí být prováděn odborníky za přísných bezpečnostních opatření, aby nedošlo k jeho uvolnění do ovzduší a následnému ohrožení zdraví pracovníků a veřejnosti. Po úspěšném odstranění azbestu může rekonstrukce pokračovat v souladu s platnými bezpečnostními předpisy.

Nová podoba náměstí Miloše Formana, které se nachází před hotelem, bude zahrnovat moderní architektonické prvky, zelené plochy a vodní prvky, které vytváří příjemný a komorní prostor pro obyvatele i návštěvníky Prahy. Původně plánovaná zástavba, která měla odkazovat na historickou strukturu židovského města, byla revidována, a tak se místo ní bude realizovat moderní pavilon s prosklenou fasádou, který doplní stávající architektonickou koncepci.

Rekonstrukce hotelu InterContinental, nyní Fairmont Golden Prague, má být dokončena v březnu 2025. Tento termín zahrnuje jak samotnou rekonstrukci hotelu, tak úpravy přilehlého veřejného prostoru, včetně náměstí Miloše Formana.

Rekonstrukce Hotelu InterContinental