Unikátní soutěž a oslava té nejlepší gastronomie. Světový pohár Bocuse d’Or se koná každé dva roky v Lyonu a platí opravdu za sváteční událost, která odráží aktuální trendy v oboru, ale především – stmeluje branži a tvoří odrazový můstek pro mladé talentované kuchaře. Češi vyjeli na mistrovství světa pouze jednou a teď mají po letech konečně opět příležitost ukázat se na mezinárodní scéně. Už jen nominace s možností prezentovat lokální kulinářské tradice na této úrovni je pro národní týmy obdobnou poctou, jako pro sportovce olympiáda.
Soutěž založil v roce 1987, jako velkolepou oslavu kuchařiny, pan Paul Bocuse – legendární mistr řemesla, kuchař století, jehož restaurace v Collonges-au-Mont-d’Or u Lyonu držela od roku 1965 až do jeho smrti nepřetržitě tři michelinské hvězdy, tedy nejdéle na světě. První michelinskou hvězdu získal roku 1958. francouzský patriot a zakladatel „Nouvelle Cuisine“. V roce 1973 v průvodci Gault et Millau vyšlo desatero pravidel, jež tvůrci považovali při přípravě pokrmů za zásadní a tento odkaz gastronomii zůstává nesmrtelný.
1. Nebudeš vařit příliš. (méně tepelné úpravy např. u zeleniny)
2. Budeš využívat čerstvé a kvalitní suroviny.
3. Odlehčíš nabídku. (menší počet pokrmů na jídelním lístku)
4. Nesnaž se za každou cenu být moderní.
5. Prozkoumáš, co ti mohou nabídnout nové technologie. (Paul Bocuse využíval např. i mikrovlnnou troubu)
6. Vyvaruješ se marinování, zamření, fermentace a podobně. (techniky zpracování zvěřiny)
7. Vyvaruješ se těžkých omáček.
8. Nebudeš zapomínat na zvláštní diety. (např. bezlepková či vegetariánská)
9. Nebudeš zanedbávat vizuální prezentaci.
10. Budeš vynalézavý.
Body pro celé Česko
„Jsem šťastný, že se podařilo přivést tuhle nádhernou soutěž zpátky do České republiky. Můžeme tak navázat na úspěch, kterého jsme dosáhli v roce 2009, když v Lyonu soutěžil šéfkuchař Honza Všetečka,“ připomíná šéfkuchař Filip Sajler za Český gastronomický institut, kterému se po téměř dvou letech vyjednávání s francouzskými pořadateli Bocuse d’Or povedlo získat licenci pro Česko.
Účast na Bocuse d’Or může mít přínos pro českou gastronomii, ale také pro celou zemi. „Idea Bocuse d’Or se netýká jen samotné soutěže. Cílem je posilovat a rozvíjet kuchařskou komunitu a vytvářet energii, která posouvá nejen špičkovou gastronomii, ale i řemeslo v běžných restauracích a kvalitu veřejného stravování,“ tvrdí Filip Sajler. Klíčovou podmínkou jsou ovšem finance, které zatím poskytuje několik soukromých sponzorů.
„Vítězi národního kola pravděpodobně zaplatíme kouče ze zahraničí a vytvoříme zázemí pro trénink na Evropu. Pokud se ale probojujeme do světového finále, budeme potřebovat další peníze a nemůžeme se stále spoléhat jen na privátní sektor,“ namítá Filip a vyzývá: „Chceme v soutěži pokračovat a rádi bychom v blízké době uspořádali evropské kolo v Praze. K tomu je zapotřebí, aby se stát probudil z jakési letargie, pochopil dosah Bocuse d’Or a zainvestoval soutěž tak, jako to dělají okolní země.“
„Dokázali jsme to hlavně díky sponzorům, ale taky za nás hodně loboval německý šéfkuchař Patrik Jaroš, který pochází z Česka. V roce 1995 získal třetí místo a je prezidentem akademie Bocuse d’Or v Německu, takže má dobré kontakty na francouzské straně. Pomáhá nám jako mentor a čestný president,“ dodává Filip Sajler.
Akademie Bocuse d’Or Czech
„Pro Francouze je zásadní, aby hybnou silou v dané zemi byla kuchařská komunita. Při jednání jsme proto od začátku museli uvádět konkrétní cíle a jména šéfkuchařů, kteří se budou podílet na realizaci českého Bocuse d’Or. Jedině tak jsme je mohli přesvědčit, že máme dlouhodobou vizi a nejde nám jen o jeden ročník soutěže,“ zdůrazňuje Adam Eliáš, ředitel akademie Bocuse d’Or Czech, která zaštiťuje národní kolo, vybírá finalisty a podniká ostatní nutné kroky – v čele s prezidentem Markem Fichtnerem.
„Jsem rád za jména, která máme v akademii. Zároveň je však chceme doplnit o další. Bocuse d’Or Czech rozhodně není uzavřená skupina, a čím víc nás bude, tím lépe,“ komentuje Filip Sajler seznam akademiků, kteří by měli v následujících měsících vyhledávat a koučovat české kuchařské talenty. Mezi členy se zařadil i Marek Raditsch, který před lety jako vůbec první zařídil licenci pro Česko a doprovázel tým na světové finále v roli mentora, nebo šéfkuchař a organizátor akce Symposium Culinary Prague Tomáš Kalina.
Na viděnou v květnu
Národní kolo Bocuse d’Or potrvá tři dny. Od 4. do 6. května se v kuchyních pražského O2 Universa vystřídá 12 týmů po dvou kuchařích, kteří postupně odvaří soutěžní zadání – podle jasných pravidel. „V národním kole se budeme snažit najít pilota formule 1. Teprve potom začneme dávat dohromady formuli a stáj tak, aby se vítěz mohl připravovat na evropské finále v Trondheimu. Vítězství v Bocuse d’Or není nikdy úspěchem jednotlivce, ale týmu lidí, kteří stojí za kandidátem,“ dodavá Filip Sajler.
Je nám potěšením sdílet pozvání na Makro Czech Gastro Fest jehož součástí bude toto národní kolo Bocuse d´Or, exkluzivní nabídku předprodeje vstupenek najdete ZDE .
Gratulujeme všem, kteří se aktivně podíleli na tom, aby náš tým byl opět součástí této jedinečné události a držme palce do dalšího boje!:)
Tým Agentury Dream Job s.r.o.
Zdroje:
www.jidloaradost.ambi.cz
www.o2universum.cz