Adventní čas bohužel i letos prožíváme na pozadí neklidné doby covidové. Možnosti zahřátí u teplého drinku při procházkách budou omezené, tak možná přijdou vhod i tipy na domácí přípravu tak trochu jiných svařáků a vaječňáků, pokud dostanete chuť… Na zdraví!:)
Coquito
Jihoamerická varianta „vaječňáku“ původem z Portorika s použitím kokosového mléka.
Co v tom bude:
- 2 rozšlehané žloutky
- 1 plechovku neslazeného kondenzovaného mléka
- 1 plechovku kokosového mléka
- 1 plechovku sladkého kondenzovaného mléka
- 250 ml bílého rumu
- 125 ml vody
- 1/4 lžičky drceného hřebíčku
- 1/2 lžičky skořice
- 1 lžičku vanilkového extraktu
Nad párou vymíchejte žloutky s neslazeným kondenzovaným mlékem a prohřejte, aby vznikla hustší hmota. Směs následně přelijte do mixéru, přidejte kokosové mléko, sladké kondenzované mléko, vodu, rum a koření, vše pořádně promíchejte. Stačí zhruba půl minuty a je hotovo. Výsledek nalijte do lahve a nechte uležet přes noc v lednici.
Cola de mono
Další variantou je tradiční chilský slavnostní nápoj, který se podobá koktejlu White Russian.
Co v tom bude:
- 2 lžičky mleté zrnkové kávy
- 250 ml plnotučného mléka
- 5 lžic koňaku
- hřebíček a skořice
Svařte mléko s kořením, přelijte přes kávu a nechejte asi 5 minut stát. Směs ještě přeceďte přes plátno, přidejte koňak a nechte vychladit. Podávejte ve sklenicích poprášené skořicí.
„Svařáčky“ jsou známé po celém světě a jde rozhodně o nápoje s tradicí, zmínky o svařeném víně najdeme už v dobách Římské říše. Popularitě se těší především v Evropě a skoro každá země má oblíbenou vlastní verzi.
Glögg
Skandinávská varianta je poněkud silnější, s ohledem na klimatické podmínky je to asi na místě.
Co v tom bude:
- 1 láhev kvalitního červeného vína
- ½ až 1,5 dl kvalitní vodky
- 2 hřebíčky
- 2 ks skořice
- ½ lžičky kardamomových semen
- 1 dl hrozinek či sušených brusinek
- hrst loupaných mandlí
- cukr podle chuti
Víno prohřejte spolu s vodkou, kořením a cukrem těsně pod bodem varu, přidejte rozinky, případně brusinky. Hotovo. Nalijte do sklenic a ozdobte mandlemi a kousky pomeranče.
Feuerzangenbowle
Německá feuerzangenbowle je o tradični chuti i o zážitku. Jedná se také o svařené víno, ale připravuje se zcela jiným způsobem. Vyžaduje to i pomůcku, která udrží hořící a roztékající se homoli cukru nad vínem.
Co v tom bude:
- láhev kvalitního červeného vína
- 2 pomeranče
- šťávu z jednoho citronu
- 1 skořici
- 8–10 hřebíčků
- 2 dl rumu, ideálně 50 a více % alkoholu
- cukrovou homoli
Pomeranč nakrájejte a spolu s kořením, citronovou šťávou dejte prohřát do červeného vína. Nad hrncem chytněte např. do kleští nebo sítka cukrovou kostku či kužel pokapaný rumem a opatrně zapalte. Cukr nechte hořet a pomalu rozpouštět do vína.
Wassail
Wassail z UK – nezní úplně anglicky, ale jedná se o prastarý recept původem ještě ze severských zemí a podobná verze se prý připravovala už ve středověku. I v tomto případě jde o horký kořeněný nápoj, tentokrát ale hraje hlavní roli jablečný cider, který je v Británii opravdu hodně populární a pije se na všechny způsoby.
Co v tom bude:
- 1 l cideru
- 0,5 l pomerančového džusu
- 0,5 l ananasového džusu
- 1 kus skořicové kůry
- 3 kusy hřebíčku
- cukr podle chuti
- pomeranč nakrájený na plátky
- brusinky
Cider smíchejte s džusy, přidejte vše ostatní a společně vařte. Chvilku míchejte, oslaďte a dochuťte pomerančem. Vytáhněte koření a nalijte do sklenic a pak už jen vypít…
Pokud byste raději něco k zakousnutí, koukněte na zahraniční inspiraci pro sladké vánoční pečení
Přejeme příjemný a klidný adventní čas všem a především pevné zdraví!
Zdroj: www.alkohol.cz