Tak jako je Vítězné náměstí srdcem Dejvic, srdcem Vítězného náměstí je Kulaťák.
Deset let jsou dokořán otevřeny brány restaurace, která optimálně využívá strategické lokace. Křižovatka tras tří druhů hromadné dopravy kudy denně projdou davy, je připravena nadstandardně pohostit každého, kdo vstoupí. Atraktivní členitý interiér s novodobým designem tradiční české hospody koření práci kuchyně i pozorného personálu působivou atmosférou.
Navíc je sympatické, že na minimální a zřídkavé zhoupnutí kvality se tak děje na stále stejné, ne-li vyšší úrovni.
Čím upoutává restaurace tolik, aby den co den museli v exponovaných časech obsluhující odmítat spoustu dobrého jídla a pití lačných hostí?
Pokud získáte místo, usednete a nahlédnete do menu, hned pochopíte. Rozsáhlá nabídka krmí vám zřejmě způsobí dilema. Co si vybrat, když máte chuť na vše?! To je zde opravdu oříšek.
Ojedinělá chuť kozího sýra v propojení české a mezinárodní kuchyně
Pro start není vůbec špatný gratinovaný kozí sýr, listový salát, marinované hrušky, červená řepa, pinie, ostružinová omáčka, a toast. Akord seskládaný z tónů ovoce, svěžesti čerstvého salátu, noblesy oříšků se potká se zvláštní natrpklostí sýru. Společně vás připraví na jistě atraktivní exkurz do položek jídelního lístku sestaveného ze záběru jak české kuchyně, tak položek z těch světových.
Populární jsou i grundle, zvlášť, když jim kuchař dost času k tomu, aby nabyly příjemně křupavé textury. Ranou jistoty jsou zdejší tataráky. Ať lososový, tak klasický hovězí ve dvou variantách. Dochucený a umíchaný podle vkusu šéfkuchaře, ten padne do noty asi každému, domnívám se. Kdyby ne, je k dispozici dochucené maso nezamíchané a k němu všechny obvyklé špecle. Můžete tedy tu, která vám zrovna nesedí, vynechat, aby celek, jak náleží, konvenoval vaší chuti.
Poctivý kuřecí vývar silné chuti či tradiční bramboračka
Chybu neuděláte, když si dopřejete polévku, jakoukoliv z nabídky. Osvědčené jsou bramboračka a kuřecí vývar. U první patrně naleznete stopu z receptury domácího provedení maminčina. Vývar pak je patřičně silný, s bohatou porcí všeho, co má mít. Tedy i znamenité, oblažující chuti.
Mezi specialitami české kuchyně staročeský talíř zaujme nejspíš otesánky. Čtvrtka kachny, moravský vrabec, uzené maso, klobása, dušené bílé a červené zelí, houskový, špekový a bramborový knedlík. Nepředstavitelné, jak to někdo dokáže sjet na první dobrou. Když ale vše sní, potom zajisté hodně ví. Především o ne zrovna dietní sice, ale znamenité kuchyni našich předků.
Lehká moderní jídla i masové pokrmy
V partu hlavních jídel se kuchař porozhlédl i v cizině zvlášť tam, kde kuchyně platí za jedny z nejlepších. Dýňové risotto, hrášek, hlíva ústřičná a parmezán, tagliatelle s kuřecím masem gorgonzola, hroznové víno, špenátové listy, vlašské ořechy a parmezán pro ty, kdo myslí na linii.
Masožroutům se nabízí celá řada steaků, koleno a samozřejmě nepostradatelné burgery. Zkuste grilovaný telecí striploin pečenou bramborou se zakysanou smetanou, bernskou omáčkou, a rukolový salátek. Budete překvapeni, jak oslovující umí být ještě „dětské“ maso, dostane-li se mu náležitého doprovodu.
A to nedošlo na hovězí líčka, a bramborovou kaši s konfitovaným česnekem, karamelizovanými cibulkami, pancettou, žampiony a omáčkou z červeného vína. O dezertu nemluvě, ten se do vás nejspíš už fakt nevejde.
Sečteno, podtrženo, Kulaťák vstupuje do druhé dekády své existence s týmž nasazením, se kterým na gastronomickou scénu vstoupil. Což je v době. kdy restaurace prohrávají svůj boj s alternativními formami gastronomie obzvlášť potěšitelné. A nadějné…
Autor: Milan Ballík