Do posledního místa zaplněné parkoviště a beznadějně plný dům. Obrazy, které se víkend co víkend opakují vně i uvnitř restaurantu Steakgrill na „staré teplické“.
Vůně grilované kýty na přivítanou
Už zdáli vás vítá omamující vůně na bukovém dřevě grilované vepřové kýty. Když pak procházíte restaurací, ať už původní částí či novou jednoduchou přístavbou, atakují váš čich desítky dalších vůní. K uším dolehnou zvuky desítek rozhovorů. A ač nerozumíte jednotlivým slovům, z ladění hlasů je zřejmé, že jejich aktéři jsou s průběhem návštěvy zde spokojeni. Když vás střelhbitý a věčně usměvavý číšník usadí ke stolu – původní restaurace je možná klidnější, ale ze sálu s prosklenými stěnami je krásně vidět grilaře, kterak bez ustání ořezává proužky masa z oněch úžasně vonících škvířících se kusů čuníka.
Variace řezů hovězího i vepřové burgery
Další atrakcí je nahlédnutí do lístku. Jakkoliv těžištěm programu oběda či večeře jsou steaky snad všech známých řezů hovězího – z českých chovů i špičkového USDA Choice, Steakgrill nabízí daleko víc. Grilují tu i vepřové, na repertoáru jsou už napohled báječné burgery nebo rožněná vepřová kýta… Ani to však není všechno. Pohled do menu odhalí ještě další lákající krmě české i mezinárodní kuchyně. Srnčí po Burgundsku s bohatým doprovodem, například.
Polévka s žemlovými knedlíčky a droby
Vynechat byste však rozhodně neměli kachní kaldoun. Vydatný, vonící, vychucený jako kdysi doma. Důkladně zadělaný se spoustou drobů a zeleniny, širokými nudlemi a houskovými knedlíčky. Není to žádná dieta, ale když se vám v ústech rozplývá bohatá chuť drůbků, elegantně podložená muškátovým oříškem, jentaktak, že hlasitě nesténáte blahem. Žemlové knedlíčky jsou poněkud utlumené a tvoří mantinely projevu polévky tak, abyste se nadšením nechytali stropu.
I když jste možná jako hlavní chod mysleli něco jiného, nakonec vás asi dostane vůně z grilu, pronikající do lokálu. Takže rožněnou vepřovou kýtu s lahůdkovými bramborami, cibulovým salátem a hořčicí. Masu zůstal dostatek šťávy aby působilo živě a lahodně. Kouřem jen lehce pohlazené dostane vzácně lehký rustikální štych. Když navíc objevíte, jak báječné jsou brambory a rozmačkáte si je do výpeku, je to nejvíc! Vlastně ne, ještě mimořádný cibulový salát, lehce pikantní, ale uměřený průvodce, rozvine celkový dojem k mimořádnému závěru.
Syti více, než byste čekali, se rozhlížíte narvaným sálem, sledujete personál, který pracuje s mimořádným nasazením. Navíc přidá vždy malý bonus, úsměv, pár slůvek, doporučení… Vše krásně v poklidu plyne k moučníku, aniž by to trvalo avizovaných 40 minut čekačky na hlavní chod. Nebo možná ano, vůbec vás však nenapadne o čase přemýšlet.
Jahový trhanec na konec
Nakonec tedy ještě kaiserschmarrn – nebo po našem trhanec, je-li vám to tak milejší – v jahodové omáčce, stejně báječný jako vše předchozí. Sice bohatě pocukrovaný, ale vůbec ne tak sladký, jak vyhrožoval pohled naň. Spolu s jahodami, rovněž nepřeslazenými a s věrnou chutí, celý pořad elegantně uzavřel.
Steakgrill oslaví v roce 2020 patnáct let své existence. Znamenitě navázal na éru kdysi veleslavného Krobiána. Kdy ještě nebyla „dé osmička“ a na malém parkovišťátku se tlačila řada odstavených kamionů a zájezdních autobusů. Stavovali se tu při každém průjezdu, a nejen oni.
Nehledejte tu fine diningovou noblesu, o tom to není. Co se však kuchyně – a obsluhy – týká, tak se tu hraje vysoká liga.
Autor: Milan Ballík