Sám název restaurace Zas a znova vypovídá o urputnosti, s jakou se dvojice majitelů už dlouho snaží o vybudování opravdu po všech stránkách dobré a prosperující restaurace
Zdá se, že tentokrát se to povedlo. Navíc v případě podniku Zas a znova pánové Petr Hajný a Karel Šimůnek popřeli rčení o nemožnosti dvojího vstoupení do téže řeky. Vstoupili spolu do ní potřetí!
A vše svědčí o podařeném konceptu. Rozlehlé parkoviště, noblesní interiér s nábojem zklidňující náladotvorné atmosféry, velká venkovní terasa s možností zastřešení při dešti. O kuchyni netřeba příliš hovořit, jméno šéfkuchařovo je víc, než dobrou zárukou její úrovně. Obsah jídelního lístku potom jen potvrdí Hajného neutuchající radost z práce.
Ať se posadíte v dřevem dekorovaném interiéru či se rozhodnete pro stan na zahradě – mimochodem neuvádí, bude-li to za deště – nabídka vás nenechá chladnými tam či tam. Nebo si v případě větší společnosti objednejte kulatý stůl s ca 14 místy, říkají mu tu rodinný.
Marinovaný kapr a silný vývar
Přestože variace kapřích hranolků ovládly mnoho restaurací, dejte si je zde. Jmenují se zde marinované smaženky z kapra s koprovou majonézou a okurkami a nevzpomínám si, kde bych okusil chutnější, ne-li nikde. Úžasná marináda, kopr s okurkou posunují chuť ryby do vysoké lahodnosti. Karotka dvou barev s citem umravňuje důraz marinády svou druhoplánovou nasládlostí. Jako prověření umu kuchařova ten nejlepší příklad. A báječný podklad pod žízeň.
S polévkou nikdy neuděláte chybu. Silný vývar se slušnou porcí celestýnských nudlí, hromadou masa a zeleniny stačí zasytit sám o sobě. Kulajda to samé, navíc u té lze zaznamenat jistá výhybka ze zavedených úzů. V chuti důraznější, širší ukazuje na jedno: Kuchař ctí to, aby v ní host objevil alespoň stopu z dětství známého výrazu, jak je zvykem. Nicméně maximum prostoru si ponechal pro ukázku svého pojetí. Smetana je mírně upozaděna ve prospěch hub a kopru, přesto však sousto zůstává sametově hladivé.
Ať další kapitolou oběda bude kuře se sezónní zeleninou a silnou kuřecí šťávou, candát s tarhoňou, pečeným květákem a holandskou omáčkou, vždy půjde o zážitek z čisté, propracované chuti. Také maximálního prožitku ze zpracování výchozí suroviny. Jak maso, tak příloha jsou vytěženy na maximum, celek odeznívá v bohatém, akordu bez nežádoucích disonancí.
Ovšem zdejší nabídka má vždy navíc nějakou vychytávku, která běží jen krátký čas. Po který je ta která surovina ve vrcholné formě. Tentokrát to byla vepřová kotleta v liškách. S vařeným bramborem vlastně pouhé tři komponenty, ovšem úžasné. Maso nabité důraznou chutí dobrého vepřového, kterému lišky přiznávají peprnou příchutí, k tomu obyčejné vařené brambory. Vlastně neobyčejné. Mimořádné v chuti, a když je utopíte ve šťávě z výpeku a hub, perou se o popularitu u konzumenta s kotletou. Borůvkové knedlíky s bohatým doprovodem oblíbeného lesního ovoce jsou stejně podařeným epilogem jako celý program. Jen možná budete mít potíže je po všem předchozím, kdy jistě budete vyjídat talíře do posledního drobku, zdolat.
Nabíledni je jedno. Po krátké době od otevření, asi půl druha roce, si podnik vydobyl mezi mlsnými dobré renomé. A také se daří zlomit malý zájem díky ne zrovna atraktivnímu místu. Mnohé restaurace vděčí za návštěvnost buď významným historickým jedinečnostem, nebo působivým přírodním scenériím v okolí. Zde je to jinak. Do Zas a znova jezdí hosté cíleně, jen skrze jídlo. Prožitek je samozřejmě umocněn příjemnou obsluhou. Která má zvlášť o víkendech zatraceně co dělat. Podnik má za sebou nejtěžší etapu záběhu a vše svědčí o tom, že nad restaurací svítá.
Autor: Milan Ballík