Upřímně řečeno, první pohled do nitra lokálu k posezení příliš nezve. Poněkud ponurá, mírně už zvetšelá prostora, jako byste se ocitli v salonu zchudlého středověkého zemana. Překonejte se však a vstupte.
Hlavním tématem menu je smažené kuře. S kostí i bez kosti, upravené na několik způsobů. K tomu řádka dalších specialit, nechybí ani legendární kimchi.
Než se však dostanete k objednávce, rozvine se prazvláštní divadelní představení. Sympatický číšník vás posadí – a zmizí. Závěs mezi lokálem a kuchyní ho na dlouhou dobu ukryje kdesi v hloubi podzemí. Po chvíli delší, než dlouhou se rozhlížíte lokálem, posloucháte zpěvný jazyk ostatních hostí – jsou to většinou Asiaté, navíc vedle expatů i zahraniční turisté. Ničemu nerozumíte, přitom vnímáte vůně z kuchyně a těšíte se na svou objednávku. A nijak vám přitom nevadí, jak dlouho se obsluhující neobjevuje. Nálada, tvořená jakousi fúzí atmosféry sklepení stoletého domu a živoucím, optimisticky zpěvným projevem stylu asijské nátury, vás dokonale opanuje.
Když se šéf přece jen objeví, nic nekončí, naopak. Vy patrně neznáte korejsky, on zjevně ne česky. Trochu pomohou obrázky, nicméně objednávka bývá přečasto překvapivá.
Nic ale nezkazíte, pokud jako starter zvolíte Kimbap. Korean style sushi klasik – vaječná omeleta, karotka, okurka, ovšem i rýže – nabízejí je zde také vylepšené sýrem, disponují zvláštní finesou. Jsou podávány v „pokojové“ teplotě, tedy nechlazené. Je úžasné zjistit, kolik chutí, které díky chladu zůstávají ukryté, se objeví navíc.Je to překvapivé, lahodné a objevné.
Kuře potom můžete mít v několika úpravách. Navíc v provedení na kosti či bez ní.
Varieta v česnekovo-máslové omáčce je dobrou volbou. Nám blízké chutě, které, jak vidno, jsou frekventovány i na dalekém asijském poloostrově, pomohou snáze definovat lehký, nenásilný projev úpravy masa. Na okolních stolech se kuře objevuje zhusta ve varietě na kosti, soustu to dodá dva efekty. Jednak trochu atavistický odaz na dobu, kdy naši předkové rvali zuby od kosti často jen zpola upečené maso. To zde nehrozí. Kuře je upečené tak, že maso odpadá téměř samo, lehýnce nasládlá chuť, podtržená přípravou, má mírně důrazný česnekový podtón. Trocha zvláštně komponované šťavky potrhuje celkový, velice sympatický výraz. Navíc se důrazně ozve kimchi coby externí parťák sousta. Hrubě naturální, nepříliš pálivé, ovšem se všemi doteky ryzí, neřízené fermantace. Výsledkem je neobvykle lahodné sousto. Ještě drobná rada, dopřejte si jako doprovod korejské pivo Hite. Jakoby zámé, s patrným chmelovým projevem, bez onoho sládnoucího „rýžového“ výrazu.
V Kimchi stew, vepřovém restovaném v mírně pálivé zelenině, se objevila první dizonance. V paletě chutí, široké a vzácně vyladěné, bylo vepřové jediným zakopnutím. Plochý, ničím ovlivněný projev masa působil poněkud nehotově. Žádnou další chuť z bohatého rejstříku doprovodu k sobě nepustilo, představovalo jakýsi nepříliš zapadající solitér. Sousto pak vyšlo poněkud neúplně, nespojeně. Naštěstí masa bylo jen maloučko, takže tento nadšení nebudící efekt byl řídkým jevem.
V každém případě však Kuře má mlsným co říci. I s onou prazvláštní atmosférou spojení dvou světů, radostné zvonkohry hlasů korejských hostí a sklepa evropského činžovního domu, a nakonec i díky delšímu čekání na obsluhu. K nám těžko uchopitelné mentalitě vzdálené země tak proniknete přece jen o malý krůček blíž.