Po rozsáhlé rekonstrukci před třemi lety dostal hlavní lokál nový vzhled. Design v sobě spojuje minulost s modernou, ovšem způsobem, který příliš madšené emoce nebudí. Nápisy na dveřích a upoutávce s ostrým, nápadně šikmým horizontem, jitří dojem. Ve falešném trámoví krovů uvězněný lustr, nebo málo pochopitelné umělé květiny v truhlících na parapetech oken, to vyvolá spíš řadu otázek s rozpačitou odpovědí. Výjimkou je úsporně, vkusně řešená zimní zahrada. V létě pak docela otevřená coby přívětivá terasa.
Hlavní silou restaurace je menu. Seskládané z opor české kuchyně vnímavě aktualizovaných v duchu současných trendů, proložené osvědčenými recepturami především ze Středomoří. Své představy zde ukojí milovníci té i oné kuchyně.
Když začnete silným hovězím vývarem s knedlíčky, otevřete bránu potěšujících prožitků dokořán. Je silný, výrazné chuti, s optimálním podílem a složením zeleniny. Karotky obsahuje právě jen tolik, aby celkový výraz polévky nezvrátila příliš do sladka. V jezírku horkého vývaru navíc tone až rozmařilý půltucet domácky vychucených knedlíčků. Výsledkem je sympaticky sladěný projev se spirálou chutí vykrouženou do sympatického závěru selské kuchyně. Pokud je něco na pováženou, je to velikost a sytost porce. Mnoho místa na další chod vám po něm už v útrobách nezbude.
Z jiného soudku jsou pikantní grilované krevety se salátem z manga. Samy o sobě dostatečně kvalitní, ustrojené s nevšedním citem pro surovinu. S ekipou lehce pikantního salátu, kterého je porce, z níž by slušná králičí rodinka žila týden. Dostatečně lehká, akorát pikantní a svěží, má krmě přece jen drobnou prasklinku v textuře. U salátu převažuje sada listových druhů z našich luk a záhonů. Což je v pořádku, ovšem poměr je až dramaticky nastaven v neprospěch manga. Nemůže ho tam být převaha, to je zřejmé, nicméně pár plátků v záplavě zeleně se opravdu těžko hledalo. Přitom každý se do seznamu chutí zapsal lahodným, atraktivním podílem. Snad zmenšení porce – toho „listí“ je tam vskutku přebohatě – by onen žádoucí příliv exotiky vylepšilo.
Rizoto s chřestem a pečenou paprikou je po všech stránkách povedenou kreací. Italsky pojednané risotto, ve kterém se ukrýval u nás stále oblíbenější chřest, bylo bez dalšího báječné. Jemně koncipovanou intenzitu sousta umocnila pečená paprika. Jídlu tím na patře dala zvláštní, dílem známý, dílem neobvyklý projev. Který ve výsledku vyzněl sympatickým akordem.
V nabídce objevíte i mnoho dalších položek, budících laskominy už samým názvem. Vepřová líčka na červeném víně s bramborovou kaší, krůtí prsa s meruňkovým jogurtem a čerstvými bylinami, nebo dnes už nezbytný burger – zde zakouřený, s chilli nebo BBQ omáčkou a hranolkami, to je jen část arzenálu kuchyně Na Krétě. Když svůj pořad vylepšíte půlčíkem některého z nabízených piv – všechna jsou mimořádně ošetřena a s péčí čepována – bude váš pocit z návštěvy povýšen o dvě tři patra. Milé servírky, kterým by možná slušelo jen více sebevědomí a méně ostychu před hostem, jsou pak další dávkou koření pro vaši spokojenost. Heslo, které tým Kréty razí – mít dobré pivo a skvěle vařit!, je tu však z velké části naplněno.
Suma sumárum, Kréta, i přes drobnosti tu i tam, rozhodně stojí za zastavení. Jen jedno: pokud neznáte Hořovice a netykáte si s navigací, budete restauraci možná chvilku hledat.