Pan Enrico Neie (42) působí jako Executive Chef španělské restaurace La Terassa na Dětském ostrově. Enrico, rodilý Němec se švédskými kořeny, začal svou pracovní kariéru na pozici Chef de partie a Sous Chefa ve špičkových rakouských a švédských hotelích. Působil jako Junior Sous Chef v Grand Hotelu Stockholm ve Švédsku, jehož restaurace pod vedením Executive Chefa Mathiase Dahlgrena byla oceněna dvěmi Michelinskými hvězdami. Během své kariéry měl tu čest několikrát spolupracovat i s dalšími významnými šéfkuchaři a nositeli Mišelinských hvězd – Executive Chefs Grant Achatz, Marco Miller a Simon Taxacher. V roce 2011 přišel zlom jeho kariéry v podobě nabídky Sous Chefa v hotelu Radisson Blue Alcron Prague ve slavné Degustation Restaurant Alcron pod vedením Romana Pauluse. Restaurace je známa svým zaměřením na moderní a molekulární fusion kuchyni, oceněná jednou Michelinskou hvězdou. Od roku 2013 se s ním můžete také potkat v restauraci Zenklovka, kde rovněž působí.
Jak jste se dostal k vaření?
Stejně jako většina kuchařů, jsem začínal už v mladém věku. Vaření pro mne bylo cestou, jak vyjádřit své pocity a zároveň mne oslovilo, že jsem díky němu mohl navštívit místa, kde jsem nikdy předtím nebyl. První skutečný zlom v mé kariéře přišel, když jsem začal pracovat s kuchařem Mathiasem Dahlgrenem ve Stockholmu, ve Švédsku. Když jsem viděl disciplínu v jeho kuchyni a odhodlání k práci, začal jsem vidět vaření v novém světle. Vaření již nikdy nebylo povinností, ale stalo se uměleckým dílem.
Proč jste se rozhodl přijet do České republiky?
Moje žena rozhodla … a byla to dobrá volba.
Je těžké získat Michelinskou hvězdu?
Ano, to je! Každý den musíte pracovat na více než 100%! Vaření je o pokusu a omylu a také o tom věřit vlastnímu vkusu, který mě osobně neustále žene kupředu a nutí k lepším výsledkům. Úžasná věc na Michelinských restauracích je, že i když plánujete, organizujete a důkladně se připravujete, vždy se zde najde nějaká proměnná.
Můžete popsat koncept restaurace, ve které nyní vaříte?
Už jsem ochutnal mnoho úžasných jídel v Michelinských restauracích. Bývávalo mou oblíbenou činností trávit svůj den chozením do různých Tapas barů, kdy jsem ochutnával a zkoušel jedno jídlo za druhým až do pozdního večera a než jsem byl plně najeden a spokojen. Miloval jsem tento nenucený aspekt španělského stolování. Bylo to tak domácké a jednoduché. Stejnou energii bych chtěl zachytit i v La Terrassa.
Co patří mezi Vaši specialitu?
Rafinovaná kuchyně – Tapas. Hraní si s jídlem, jako umělec, kterého malby učí, jak dopadá světlo.
Co byste doporučil pro plánované vánoční večírky?
Rozhodně vyzkoušet něco nového, čím své hosty překvapíte. V Praze není mnoho restaurací se španělským konceptem, jaký můžete najít v restauraci La Terrassa. V naší nabídce najdete speciality Španělské kuchyně a výběr z mnoha druhů tapasů. Za sebe rozhodně doporučuji vybrat průřez naší kuchyně. Velmi oblíbené je také ruční krájení šunky Jamon Serrano či degustace španělských oliv či olejů. Pokud k těmto všem lahůdkám přičtete okouzlující výhled na Tančící dům a Národní divadlo, Vaši hosté budou na tento večírek ještě dlouho vzpomínat.
Jak hodnotíte českou gastronomii?
Česká gastronomie má na to, aby se stala vůdčí v Evropě. Mnoho českých šéfkuchařů je otevřeno vyzkoušet nové produkty a techniky.
Co bylo pro Vás v Praze nejtěžší?
Jazyk.
Jaké je Vaše životní krédo?
Bud sám sebou a otevři svou mysl. Vzdálenost mezi Vašimi sny a realitou se nazývá disciplína.
Děkuji za rozhovor, budeme se těšit na zajímavosti z Vašeho menu.
Pavla Berková
Managing director
Personální agentura Dream Job