Pokud tento podnik Zdeňka Pohlreicha budeme vnímat jako bistro, jde nejspíš o nejsofistikovanější bistro vůbec. Každá z prostor v Next Door evokuje jinou náladu, k dispozici je profesionální servis s přátelským podtextem a všemu vévodí omamná kuchyně.

Jestliže mohu radit, usaďte se v části s kuchyní. Bohatě štukovaný a nástěnnými malbami vyzdobený hlavní salon zve k posezení pod mimořádně vyvedeným stropem, ale kuchyně je otevřená dopředu a to, co se v ní odehrává, stojí za podívanou. Ze světelných změn, za které může prosklený strop, zůstanete asi nad programem v ní chvilku zkoprnělí. Nikoli však na dlouho. Procitnutí z jakési až snové nálady se postará pohled do jídelního lístku. Od snídaňového menu po stálou nabídku je nabit položkami, které svádějí k ochutnání.

Při pozdním obědě, který snadno přeroste v časnou večeři, doporučuji začít carpacciem z telecí hlavy s čerstvým křenem a výhonky chmele. Poloprůhledné rosolovité plátky masa na pohled mnoho chutí nevyvolávají. Když však vezmete do úst první sousto a pohrajete si s ním na patře, v pár vteřinách vás dostane. Carpaccio je totiž ochucené vskutku filigránsky: jemnou, mírně navinulou chuť rosolu podporuje životadárné křupnutí plátků ředkvičky a společně rozpalují senzory doběla. Zelená chmelová garnitura otevírá v chuťové skladbě nový prostor a provokuje hořko-chlorofylovými tóny.

Vařené vejce pak v kompozici slouží coby „tlumič vášní“, most mezi oběma protipóly.

Když se jako hlavní chod dostanou ke slovu restované králičí ledvinky v hořčičné omáčce s kapustou a bramborovou koblihou, zaplesáte nad místním pojetím české kuchyně. Úctyhodná kopička ledvinek voní pro tyto droby typicky. Mámivá omáčka sehraje s kapustou – která dovede být zatraceně rurální, ovšem zde jí kuchař udržel na krátké oprati a její chuť vyladil téměř do sametova – parádní číslo, které podpoří efektní kobliha z bramborového těsta, na pohled v karbanátkovém designu.

Pokud jste příznivci dezertů, nevynechte zdejší čokoládovou kouli. Říkají jí Dome a chlubí se báječnou čokoládou podpořenou lahodným višňovým výrazem, který se stará o odlehčení.

K celému průběhu pobytu je třeba zmínit ještě práci personálu, protože číšníci a servírky svým přístupem umocnili výkon kuchařského týmu. Přestože zrovna obsluhující našeho sektoru byl v projevu poněkud váhavý až nerozhodný – jako by si příliš nevěřil, k jeho profesní technice nebylo připomínek. Mezi podniky svého druhu Next Door patří na špičku.

 

Autor: Milan Ballík

Zdroj: http://www.foodology.cz/restaurace/next-door-imperial/