S blížícím se obdobím Velikonoc přichází také pomalu čas na pečení našich beránků a mazanců. Velký pátek, Hod Boží i Velikonoční pondělí jsou oslavovány po celém světě a bez ohledu na původ, všichni se rádi sejdeme u svátečně prostřených stolů s rodinou nebo přáteli. Podívali jsme se proto na to, co se připravuje za hranicemi a vybrali jako možnou inspiraci pár tipů na možné doplnění našeho menu.

Colomba Pasquale – Itálie
Nejprve se podíváme do Itálie – místní sladké velikonoční dezerty stojí určitě za zmínku. Colomba Pasquale (Velikonoční holubice) je jedním z tradičních receptů z kynutého těsta. Receptura vychází ze známé vánoční speciality – panettone – a její komerční rozšíření po celé Itálii je připisováno milánskému pekaři Angelo Mottovi. Příprava je časově velmi náročná, minimálně 2 dny, ale je to způsobeno dvojím dlouhým kynutím, vlastní práce tolik času nezabere.

Zdroj: http://www.laskominyodmaryny.cz/2013/04/colomba-pasquale.html?m=1

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Hot cross buns – původem Velká Británie
Tady jsme asi nejblíže k našemu mazanci. Hot cross buns neboli bochánky s křížem jsou sladkou, kořením vonící buchtou z kynutého těsta plnou rozinek, proslazované kůry nebo jiného sušeného ovoce. Tradičně se podávají na Velký pátek a jsou velikonočním pokrmem nejen ve Velké Británii a Irsku, ale i v Austrálii, na Novém Zélandu, v Kanadě, Karibiku, Jižní Africe a Indii.

Zdroj: www.lidovky.cz
________________________________________________________________________________________________________________________________

Tsoureki – Řecko
Těsto připomíná briošku – je sladké, ozdobené mandlemi a na červeno obarvenými vejci vařenými natvrdo (které symbolizují prolitou krev Ježíše Krista, nekonzumují se, jsou k dekoraci – na koho vyjde část s vejcem, bude mít následující rok štěstí). Receptů je mnoho, liší se od kraje a rodiny, ovšem spojuje je většinou citrus na ochucení a mahlepi, což je řecké koření s ovocnou esencí. Můžete z těsta uplést cop, mnohem krásnější jsou ale věnce.

Zdroj: https://g.cz/breznak-tradicnich-velikonocnich-pochoutek-z-celeho-sveta/

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Mämmi – Finsko
Velikonoční dezert a tradiční místní pochoutka mämmi se vyrábí z žitné mouky a sladu, je téměř černé barvy, lepkavé kašovité konzistence a jeho vzhled není příliš lákavý. Chutná však o něco lépe, než vypadá. Příprava spočívá ve složitém chemickém procesu, směs se zapéká, přičemž prochází neenzymatickou reakcí, poté musí ještě několik dní odpočívat. Výsledný produkt chutná sladce, ačkoli obsahuje jen 2 % cukru, a je bohatý na stopové prvky. Konzumuje se zpravidla zalité smetanou či mlékem, někdy také s vanilkovou omáčkou.

Zdroj: https://fin.ff.cuni.cz/cs/2017/11/14/podivne-finske-pamlsky/

____________________________________________________________________________________________________________________________

Pascha – Rusko
Tenhle pokrm je na talířích především ortodoxních křesťanů. A nevaří se, ani nepeče. Dezert má mít tvar pyramidy (nebo i kužele) a mandlemi (či ovocem nebo sladkostmi podle vašeho uvážení) se po stranách píše XB – zkratka pro ruské „Kristus povstal“., najdete ho i na Ukrajině.

Zdroj: https://g.cz/breznak-tradicnich-velikonocnich-pochoutek-z-celeho-sveta/

_____________________________________________________________________________________________________________________________________

Torrijas – Španělsko
Torrijas (označované také jako Spanish French toasts) jsou plátky den staré bílé veky namočené v oslazeném mléce, obalené ve vejcích a usmažené dozlatova, servírované pocukrované a ochucené skořicí. Patří mezi oblíbené španělské velikonoční dezerty.

http://www.spanelskerecepty.cz/spanelske-recepty/medovy-chleb/

__________________________________________________________________________________________________________________________

Capirotada – Mexiko
Další sladká dobrota, tentokrát jihoamerického původu. Capirotada je chléb plněný pudinkem, rozinkami, ochucený hřebíčkem, skořicí – a překvapivě, sýrem. Jako experiment to je bezpochyby velmi zajímavé. Variant k vyzkoušení naleznete jistě mnoho.

Zdroj: https://g.cz/breznak-tradicnich-velikonocnich-pochoutek-z-celeho-sveta/

 

 

 

Jménem Agentury Dream Job vám přejeme příjemné jarní dny, poklidné blížící se Velikonoce a dobrou chuť, ať už budete péct cokoliv!:)

 

 

 

 

 

 

 

Petra Sudlíková
Recruitment Consultant