monika-hilm

← Zpět

Datum zveřejnění
Kategorie

Monika Hilm (39) absolvovala Oxford Brookes University, kde získala titul BSc v oboru Hotel Management. Během svého působení – převážně v oboru business development, prošla mnoha destinacemi. Žila ve Švédsku, v Singapuru, v Rumunsku, ve Velké Británii, v Řecku, Rakousku a Dánsku. V Praze naposledy zastávala pozici Hotel Manager v hotelu Hilton Prague Old Town. Když dostala nabídku pracovat pro Parkhotel Praha, uviděla v ní šanci, která přichází jednou za život. „Mým cílem je vrátit Parkhotelu Praha dřívější slávu a dobré jméno. Oceňujeme jedinečný šarm éry šedesátých let a chceme respektovat podobu, kterou měl hotel tehdy. Samozřejmě hotel obohatíme o moderní, na míru šité služby, jaké dnešní cestovatelé očekávají“, dodává Monika Hilm. Původem pochází ze Švédska. Žije se svým dánským manželem a dvěma dětmi v Praze od roku 2008. Ráda plave, lyžuje, čte a hraje strategické hry.

Moniko, co Vás přivedlo do České republiky?
Společnost Hilton mi nabídla pozici Hotel Manager pro Hilton Prague Old Town. Strávila jsem jedenáct let prací pro Hilton v různých zemích a Praha se po Copenhagenu zdála jako skvělá další destinace pro práci i život.

Čím Vás Praha upoutala?
Historickými památkami, celkovým půvabem a blízkými přátelstvími, která jsem v Praze od roku 2008 navázala.

Co pro Vás při dosavadním pobytu v Praze bylo nebo je nejtěžší?
Naučit se jazyk a pochopit kulturu. Češi mají na začátku většinou jistý odstup a nesbližují se snadno, nějakou dobu mi trvalo najít si cestu k jejich srdci.

A jak jste ji nakonec našla?
Cestou trpělivosti, upřímnosti, respektu a opravdového zájmu o ně jako o lidi. Věřím, že když tento zájem dáte najevo, funguje to. Sblížila jsem se s lidmi, se kterými pracuji a mám tu přátele, kteří mi zůstanou, nehledě na to, kde na světě budu později žít.

Co byste řekla o úrovni české gastronomie?
Těžká otázka – ochutnala jsem v této zemi mnoho skvělých jídel, především polévky. Mám české polévky moc ráda a líbí se mi nápad začínat každé jídlo polévkou. Myslím, že úroveň gastronomie se tu od mé první návštěvy v roce 2000 zlepšila. Velmi ráda se pochlubím, že náš šéfkuchař a jeho tým skvěle připravují výborná jídla české i mezinárodní kuchyně.
V oboru pohostinství a služeb jsem pracovala od osmnácti a k tomu jsem po večerech dohlížela na noční směnu v pozici Night Shift Supervisor v McDonalds. Takže dohromady jsem v tomto oboru už 21 let.

Čím je Parkhotel zvláštní?
Parkhotel je právě teď velmi zajímavé místo, jak pro zaměstnance, tak pro hosty, jelikož procházíme úžasnými změnami. Hotel zažil v 60. letech, kdy byl postaven, období velké slávy a prestiže. Bohužel v 90. letech o ni částečně z hlediska vzhledu i pověsti přišel, ale chceme dobré jméno i dřívější slávu hotelu vrátit zpět. Samozřejmě v kombinaci s moderními prvky služeb i designu.

To ráda slyším. Co plánujete dál?
Jedna z hlavních věcí, na kterých pracujeme, je pozice Parkhotelu na pražském hotelovém trhu. Pokračuje školení a průprava našich zaměstnanců: hodiny angličtiny, celkový přístup a vytváření dobrého pocitu z práce „od devíti do pěti“. Co se týká provozu, v roce 2013 měníme výtahy a klimatizaci a v roce 2014 se zaměříme na renovaci veřejných prostor.

Působíte jako někdo, kdo je stále pozitivně naladěný. Můžete nám přiblížit, jak to děláte?
Jsem člověk plný pozitivní energie, který věří, že mnohé můžeme změnit svým přístupem. Z 90% je to o tom, jak zvládnu reagovat na to, co se kolem děje a jen z 10% mě realita kolem opravdu ovlivňuje. Takže se dá říci, že si svou realitu vytvářím sama. Mám velmi tvořivou povahu (možná proto, že jsem levák) a snažím se podporovat to „tvořivé dítě“ v sobě. Věřím, že je lepší se smát než plakat.

Co je Vaším mottem?
Mám dvě motta.
1. Hned po ránu si řeknu: „Ano, opravdu se těším do práce“. Pokud se já i můj tým většinu času takto necítíme, pak je třeba něco změnit. Pracuji na tom, aby tuto atmosféru vnímali i naši zaměstnanci.
2. „Všimněte si, jak skvěle to umíme“. Silně věřím, že manažeři by si měli všímat u našich zaměstnanců především pozitivních věcí a na ty se zaměřit. A tím více se zaměříte na to pozitivní, tím méně uděláte chyb.

Děkuji za rozhovor a je dobře, že jste si našla cestu k našim srdcím : )

 

Pavla Berková
Managing director
Personální agentura Dream Job

Rozhovor s osobností – Monika Hilm