Je naším potěšením, že jsme začali spolupracovat s věhlasným mystery shopperem, publicistou a milovníkem dobré gastronomie, panem Milanem Ballíkem. Každý týden si tak na našich webových stránkách budete moci přečíst jednu z recenzí, které pan Ballík psal pro týdeník EURO.
Pan Ballík se v oblasti pohostinství a gastronomie začal pohybovat v roce 1989, nejprve jako fotograf. Zprvu se věnoval výhradně vinařství. V roce 1995 absolvoval sommeliérský kurz Vinařské Akademie Valtice, kde byl žákem Prof. Ing. Viléma Krause, CSc, Prof. Ing. Fedora Malíka, DrSc a Ing. Jiřího Kopečka. Na tamní střední vinařské škole také později maturoval – roku 1997 z oboru vinohradnictví, zpracování hroznů. Jako publicista působí od roku 1999. Nejprve v titulu Víno. V letech 2000 – 2014, především v týdeníku EURO, rubrice víno a od roku 2001 také jako recenzent restaurací. 2014 – dosud Culinaria art of living, 2015 – webový portál Foodology.

Homepage

Co Vás přivedlo ke psaní? Chtěl jste se vždycky soustředit na gastronomii?
Shoda okolností. V sedmdesátých letech minulého století rozprášili režimní vládci vědecký tým pro přírodovědecko-archeologickou expedici do Řecka. Vyjet nakonec směli jen fotograf a bezvýznamný student – já. Takže nebylo zbytí, nějaké výstupy jsme udělat museli. O gastronomii jsme se však jen otřeli.

Co Vás na psaní nejvíce baví/naplňuje?
Umožňuje mi dělat tuhle práci.

A co je podle Vás na Vaší práci nejtěžší?
I když je pěkná, ne vždy se srovnám s tím, že do restaurace musím za povinností a ne za zábavou.

Jaký máte názor na současnou gastronomii? A jak hodnotíte její vývoj?
Jsem skeptik. To, co se u nás prezentuje jako gastronomie, je většinou zoufalství. Negeneralizuji, samozřejmě jsou restaurace dobrého a lepšího ranku, které mají svou klientelu. Je jich ovšem málo, podniků i hostí.

Zúčastňujete se i různých gastronomických akcí?
Ano, pokud mají myšlenku a smysluplný cíl. Bude to znít samolibě, ale dost si vybírám.

Jaké zkušenosti si na Vaší kariérní cestě nejvíce vážíte?
Spousty báječných lidí, které jsem potkal a potkávám. V poslední době navíc pomoci svých synů – oba pracují v branži. Díky jim a jejich přátelům funguje velice dobře mezigenerační komunikace, pro mne moc důležitá.

Máte nějaký nezapomenutelný zážitek, spojený s Vaší prací?
Jsou jich stovky, i když ne všechny pěkné. Byl by to dlouhý seznam a nějaký jo nezapomenutelný mě zrovna nenapadá.

Jaké nejzajímavější restauraci jste psal?
I těch je hodně, ale tady si vzpomenu. Pro mne to byla asi v El Chirnguita s úžasnou atmosférou a kuchyní v letovisku s malým rybářským přístavem Zapallar. I když si vzpomínám, že jisté choulostivé orgány mořských ježků zrovna frenetický jásot nebudily.

Jaké máte plány do budoucna?
Ještě nějaký čas tohle dělat, a dočkat se renezance české gastronomie.

Co byste vzkázal začínajícím novinářům?
Vlastně se za novináře nepovažuji, takže nejsem ten, kdo by měl mladým něco vzkazovat. Konečně nejsem snad ještě tak starý, nebo?

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na Vaše články, které čtenáři mohou nalézt i na našich www stránkách – http://dream-job.cz/aktuality/mysteryshopping/

Pavla Berková