Johannes Schuschu /43/ působí jako generální manažer Pentahotelu v pražském Karlíně. Johannes je rodilý Rakušan, který vyrůstal v oblasti Korutan u známého „Wörther See“. Po ukončení hotelových studií pracovně prošel několika zeměmi, jako jsou Rakousko, Německo, Švýcarsko, Kajmanské ostrovy, Albánie, Maďarsko, Velká Británie, Jordánsko, na různých manažerských pozicích u mezinárodních, ale i národních hotelových řetězců. K řetězci pentahotels Johannes nastoupil v únoru 2013 na pozici generálního manažera nově vznikajícího hotelu v Praze, který byl otevřen v září roku 2013.

Můžete nám blíže představit koncept pentahotels?
Pentahotels je zcela nová generace hotelů. Užijete si více svobody, více neformální atmosféry a ještě skvělý design. Pentalounge je bezstarostnou alternativou k chladným hotelovým halám a strnulým restauracím. Budete mít pocit, že každý detail je důležitý a vy jste se ocitli na správném místě.

Co je podle Vás největším plusem této společnosti?
Je to koncept, dynamická expanze, finanční síla a mimo to i jistota zaměstnání a možnost rozvoje.

Máte nějaké speciální požadavky na Vaše zaměstnance?
Zaměstnanci by měli být tak dynamičtí, jak si to žádá koncept hotelu. Měli by být tzv. „multifunkční“ a připraveni poskytovat všechny služby, které hotel nabízí. Je velmi důležité vystupovat jako člen týmu a aktivně podporovat jednotlivá oddělení tím, že získáváte nové a nové zkušenosti.
Je zde nějaká možnost profesního rozvoje v zahraničí v rámci hotelové značky?
Díky rychlé expanzi naší sítě stále otevíráme nová pracovní místa v různých zemích. Možnost profesního růstu v rámci společnosti mají i naši stávající zaměstnanci.

Jak se Vám líbí v České republice?
Miluji ji.

Jak hodnotíte českou gastronomii?
Díky svému rakouskému původu dokáži lépe pochopit, odkud jednotlivá jídla pochází, neboť mají podobný základ. České jídlo miluji. Nicméně musím konstatovat, že poté musím častěji chodit do posilovny.

Jak vnímáte Čechy a pověstnou českou mentalitu?
Česká povaha je mi nesmírně blízká. Velmi oceňuji změnu v postoji, která je za uplynulých 15 let velmi viditelná.

Účastnil jste se mnoha pre-openningů. Co můžete v rámic procesů doporučit?
Toto je můj 6tý preopenning. Zatím největší výzvou bylo: být připraven v čas a ujistit se, že tým správně pracuje a je připraven poskytovat naše služby.

Co byste doporučil uchazečům, kteří by rádi šli ve Vašich šlépějích?
Buďte nadšeným hostitelem zaměřeným na spokojenost hostů. Ukažte, že jste dobrým team leaderem a pracujte na tom, aby Váš tým byl motivován.

Jaké je Vaše životní motto?
Nač cestovat, když celý svět mne přichází navštívit do našeho hotelu?

Děkuji za rozhovor a přeji Vám hodně úspěchů.

Ing. Pavla Berková
Managing Director, personální agentura Dream Job