enrici-neie

← Zpět

Datum zveřejnění
Kategorie

Pan Enrico Neie (42) působí jako Executive Chef španělské restaurace La Terassa na Dětském ostrově. Enrico, rodilý Němec se švédskými kořeny, začal svou pracovní kariéru na pozici Chef de partie a Sous Chefa ve špičkových rakouských a švédských hotelích. Působil jako Junior Sous Chef v Grand Hotelu Stockholm ve Švédsku, jehož restaurace pod vedením Executive Chefa Mathiase Dahlgrena byla oceněna dvěmi Michelinskými hvězdami. Během své kariéry měl tu čest několikrát spolupracovat i s dalšími významnými šéfkuchaři a nositeli Mišelinských hvězd – Executive Chefs Grant Achatz, Marco Miller a Simon Taxacher. V roce 2011 přišel zlom jeho kariéry v podobě nabídky Sous Chefa v hotelu Radisson Blue Alcron Prague ve slavné Degustation Restaurant Alcron pod vedením Romana Pauluse. Restaurace je známa svým zaměřením na moderní a molekulární fusion kuchyni, oceněná jednou Michelinskou hvězdou. Od roku 2013 se s ním můžete také potkat v restauraci Zenklovka, kde rovněž působí.

Jak jste se dostal k vaření?
Stejně jako většina kuchařů, jsem začínal už v mladém věku. Vaření pro mne bylo cestou, jak vyjádřit své pocity a zároveň mne oslovilo, že jsem díky němu mohl navštívit místa, kde jsem nikdy předtím nebyl. První skutečný zlom v mé kariéře přišel, když jsem začal pracovat s kuchařem Mathiasem Dahlgrenem ve Stockholmu, ve Švédsku. Když jsem viděl disciplínu v jeho kuchyni a odhodlání k práci, začal jsem vidět vaření v novém světle. Vaření již nikdy nebylo povinností, ale stalo se uměleckým dílem.

Proč jste se rozhodl přijet do České republiky?
Moje žena rozhodla … a byla to dobrá volba.

Je těžké získat Michelinskou hvězdu?
Ano, to je! Každý den musíte pracovat na více než 100%! Vaření je o pokusu a omylu a také o tom věřit vlastnímu vkusu, který mě osobně neustále žene kupředu a nutí k lepším výsledkům. Úžasná věc na Michelinských restauracích je, že i když plánujete, organizujete a důkladně se připravujete, vždy se zde najde nějaká proměnná.

Můžete popsat koncept restaurace, ve které nyní vaříte?
Už jsem ochutnal mnoho úžasných jídel v Michelinských restauracích. Bývávalo mou oblíbenou činností trávit svůj den chozením do různých Tapas barů, kdy jsem ochutnával a zkoušel jedno jídlo za druhým až do pozdního večera a než jsem byl plně najeden a spokojen. Miloval jsem tento nenucený aspekt španělského stolování. Bylo to tak domácké a jednoduché. Stejnou energii bych chtěl zachytit i v La Terrassa.

Co patří mezi Vaši specialitu?
Rafinovaná kuchyně – Tapas. Hraní si s jídlem, jako umělec, kterého malby učí, jak dopadá světlo.
Co byste doporučil pro plánované vánoční večírky?
Rozhodně vyzkoušet něco nového, čím své hosty překvapíte. V Praze není mnoho restaurací se španělským konceptem, jaký můžete najít v restauraci La Terrassa. V naší nabídce najdete speciality Španělské kuchyně a výběr z mnoha druhů tapasů. Za sebe rozhodně doporučuji vybrat průřez naší kuchyně. Velmi oblíbené je také ruční krájení šunky Jamon Serrano či degustace španělských oliv či olejů. Pokud k těmto všem lahůdkám přičtete okouzlující výhled na Tančící dům a Národní divadlo, Vaši hosté budou na tento večírek ještě dlouho vzpomínat.

Jak hodnotíte českou gastronomii?
Česká gastronomie má na to, aby se stala vůdčí v Evropě. Mnoho českých šéfkuchařů je otevřeno vyzkoušet nové produkty a techniky.

Co bylo pro Vás v Praze nejtěžší?
Jazyk.

Jaké je Vaše životní krédo?
Bud sám sebou a otevři svou mysl. Vzdálenost mezi Vašimi sny a realitou se nazývá disciplína.

Děkuji za rozhovor, budeme se těšit na zajímavosti z Vašeho menu.

Pavla Berková
Managing director
Personální agentura Dream Job

Rozhovor s osobností – Enrico Neie