Ecole hôtelière de Lausanne

Během několika dalších týdnů se Vám, jménem Agentury Dream Job, pokusím přiblížit nabídku špičkových škol zaměřených na hotelový management, gastronomii a cestovní ruch. Má krátká prezentace začne u světově proslulé a dle oficiálních průzkumů mezi zástupci Top zaměstnavatelů sítí Marriott, Hilton, Ritz Carlton, Radisson, Four Season a dalších, zveřejněného na mezinárodním portálu zabývajícím se otázkami zaměstnanosti v oblasti služeb a pohostinství – Global Hospitality Portal, nejlépe hodnocené hotelové školy.

Ecole Hoteliere Lausanne je současně i nejstarší školou svého druhu na světě, byla a do budoucna jistě i zůstane tou nejslavnější a nejznámější. Tato legenda vzdělává leadery a managery od roku 1893 a tento rok ji tedy čekají krásné, 125. narozeniny. Její úspěšní absolventi tvoří komunitu čítající úctyhodných 25 tisíc členů, z čehož 64% absolventů zastává Executive a CEO pozice a další v řadách nejvyššího a středního managementu ve světovém hotelnictví a gastronomii.

Bez nadsázky můžeme říci, že vysokých škol obecně rok od roku přibývá a vzhledem k tomu, že hranice možností a rozletu naší studující generace se také stále rozšiřují, studium v zahraničí se těší stále větší oblibě. Ve světě je pohostinství jedním z nejperspektivnějších odvětví. Na druhou stranu, v záplavě nových institucí, nemusí být vždy snadné se orientovat. Stejně jako v jiných sférách, i v oblasti vzdělávání platí, že poptávka vytváří nabídku a v té probíhá doslova boj o studenty. Svoji krátkou prezentací přiblížím to, co mohou zájemci o studium na jednotlivých školách očekávat.

We are honored to educate the leaders of tomorrow, to meet the needs of the global hospitality industry and its markets“ je jedno z hesel, kterými se EHL prezentuje, zní to velmi snadno, ale samozřejmě za úspěchem každého z 2,5 tisíc zapsaných studentů stovky národností, kteří tady každoročně studují, stojí jednak jejich nutná touha uspět, cílevědomý a zodpovědný přístup, ale bezpochyby také finanční možnosti a podpora jejich rodin. 60 % studentů přichází ze zahraničí a rok bakalářského studia vyjde v průměrném přepočtu na 750 tisíc Kč –aktuální rozpis základního školného i ostatních příplatku včetně ubytování v kapacitách kampusu, který v současné době nabízí 500 míst,  naleznete v přehledu viz níže – ceny jsou uvedené v CHF.

 

Tuition & Fees are indicated in Swiss francs (CHF) and include VAT
BREAKDOWN OF TUITION & SERVICE FEES  PREP. YEAR YEAR 1 YEAR 2 YEAR 3 TOTAL
Academic Tuitions  21’423 35’236 21’423 30’363 108’445
Infrastructure & fees 8’892 12’621 7’868 10’517  39’898
Prepaid Food & Beverage credit 2’950 3’740 2’057 2’864 11’611
TOTAL 33’265 51’597 31’348 43’744 159’954
OTHER COMPULSORY FEES (NOT INCLUDED IN THE BREAKDOWN)
BREAKDOWN OF TUITION & SERVICE FEES  PREP. YEAR YEAR 1 YEAR 2 YEAR 3 TOTAL
Lodging on campus 3’775*
Health insurance 1’620 1’620 1’620 1’620 6’480
TOTAL 5’395 1’620 1’620 1’620 10’255
*EHL started to build its new campus and parking and lodging will be confirmed as the new student residences are ready.

Odměnou za tuto investici je, kromě té nejvyšší kvality vzdělání, také fakt, že díky mezinárodnímu renomé v celosvětovém měřítku, je téměř 100% studentů recruitováno mezinárodními řetězci prakticky přímo ze školy a to více než stovkou společností a mají hned několik nabídek, které jsou určitě pro start kariéry „značkou ideál“.  Někteří absolventi se přesouvají rovnou do soukromého sektoru resp. vlastního businessu rodinných podniků.

Studijní program probíhá v anglickém a francouzském jazyce a jako další jazyk si studenti mohou zvolit němčinu, španělštinu, ale také třeba čínštinu.

 

Bachelor’s program – studium je čtyřleté a studenti jsou po celou dobu připravováni k budoucím manažerským pozicím. Na začátku se musí všichni naučit vše ze základu hotelového provozu a doslova každou činnost si osahat a poznat – k tomuto slouží  tzv. přípravný rok, který je rozdělen na semestr teorie a následně 6 měsíců praxe v reálném hotelovém  či restauračním provozu. Při celém procesu jsou studenti školeni pod taktovkou největších profesionálů z oboru.  Gastronomickou výuku např. vede Mr. Cedric Bourrassin, který vyměnil 3* Michelinskou restauraci Bras Toya za možnost předat své zkušenosti novým talentům a řídí trénink v gastronomii.  V dalších letech je základem studia podstata managementu, salesu, marketingu, finančního přehledu, optimalizaci procesů, revenue managementu atd. – záběr je zcela komplexní. Velký prostor dostává práce v týmech a prohlubování komunikačních dovednosti. Ve  4. semestru absolvují studenti druhou, 6-ti měsíční a tentokrát administrativní stáž v reálném prostředí mezinárodních hotelů v oblastech dle vlastních preferencí: hotelový  marketing, sales, ale také třeba u předních cateringových a eventových společností apod. Poslední rok je zakončen finálním, devět týdnu trvajícím projektem, kdy na výběr je buď, společná práce skupin po pěti – příprava a obhajoba projektu dle zadání reálných klientů, kdy se ve finále více než 70% výstupů doopravdy uskuteční anebo samostatná práce s mentorem z řad lektorů.

Master of Science in Global Hospitality Business – pro zájemce o titul navazující na předchozí magisterské studium, je připraven intenzivní 16-ti měsíční kurz: 3 semestry, 3 univerzity, 3 kontinenty: Lausanne, Hong Kong a Houston. Základní cena bez doplňkových poplatků činí v přepočtu 1,5 miliónu Kč. Jde o kombinaci praktické a teoretické části, fokus na poptávky a specifika rozdílných lokálních trhů,  nové perspektivy pro základy budoucího podnikaní a možnosti navázání kontaktů a osobních i profesních vztahů ve světě. Studenti budou mít 3 certifikace uznávané mezinárodním hotelovým průmyslem: Snap Shot (Hotel demand Management), Deal&valuing hotels by VHS a Industry Analytics Training by STR.

MBA Program – je určen pro zaměstnané a zaneprázdněné managery a studium jejich časovým možnostem vychází vstříc, z 80% je vedeno dálkově a je rozloženo do dvou nebo tří let.

*příklad studijního týdne online dálkového kurzu

Při přijímacím řízení na zájemce čeká hned několik kol výběru. K dispozici jsou podpůrné týmy a ambasadoři z řad bývalých i současných studentů, kteří jsou nápomocni při přípravách a rozhodování. Každý přihlášený student na EHL musí projít následujícími kroky:

*On-line přihlášení a vyplnění dotazníku pro základní selekci

*On-line assessment přes skype, kde přijímací tým dává prostor prezentovat uchazeče a především jeho motivaci. Velmi zásadní je i prokazatelná, alespoň krátká práce v oblasti služeb.

*Poslední  část přijímacího procesu je už osobní setkání na půdě kampusu, kdy uchazeči absolvují teamovou práci, rozsáhlejší interview a analytický test.

Po konečném výběru, je pro ty nejúspěšnější, cesta za vysněnou kariérou otevřena:)

Na závěr bych snad jen ráda dodala, že přeji EHL k jejím narozeninám, aby vysokou úroveň, postavenou na základech nejvyšších švýcarských standardů služeb a pohostinnosti, předávala prostřednictvím svých absolventů, kterých už je více než několik desítek tisíc, dál a těšila se profesionální úctě a respektu…Hodně štěstí i úspěšných studentů!

 

Petra Sudlíková

Recruitment Consultant

Zdroj: www.ehl.ch